Brastvo

88

Ова је варошица насељена самијем Србима мухамеданскијем и нешто правовлавнијем. Но Срби Мухамедове вјере, као и они правовлавни, говоре сви ерпскијем језиком и јужнијем нарјечјем. Али гувињски Срби Мухамедове вјере, већи су Турци од онијех из Меке и Медине. Гувињеку равницу везује са Комовима планина Липовица.

Прича се, да је Гувиње тако крштено од млого гувака, којијех у Губињу доста има. И заиста, за њих је ту згодно мјесто; но има и друга прича о томе која је и вјероватнија, да је Гусиње прозвато тако, 36ог густог иња од кога се зими свагда дрва бијеле. И ја мивлим, да, ако је то овнов његовог имена, то му је дошло од густог иња.

Више Гусиња у неком кршу спомињу неко „криво дрво“ о коме ве товори, да сваки догађај предсказује, и да је еваки догађај предсказало, па и сад кад има што да ве догоди важно, оно предсказује. Још и то кажу: да, кад бе то дрво насијече, одмах од њега крв потече, па сам слушао и то, да је то дрво писнуло као неко дијете, кадта је неко сјекиром ударио и да је тај човјек по томе овакатио. Камо срећа, да је та прича важила за комске борове, колико би их данас по Комовима било!% О овом дрвету има ваздан причања, но ко зна да то није био трлножац старих бегова Шабан-Атића па и Ђул бегови Али Паше Гувињеког, као нашљеђе.

у Гусињу виђели су, и отален судили Васојевићуима племенеки забити Шабан-Агићи нашљедно ваљда још од онда, од како је оно постало турско. Њима

БРАСТВО 8