Brastvo

40

ложај, на југу улируу Проклетије, па скрећу истоку по врх Гувиња и Плава, гдје се опружио читав низ мањијех планина све до Богићевице планине, која свој лијеви крак Бабу, Дијел и Јечмиште пружа до Лима од истока између села Велике и Новшића. То чини толики противугао углу од Виситора, да Лим испод Новшића и Велике окреће право западу до Сутјеске, одакле иде даље сјеверу све до утока.

Ова два угла планинека тако ву зашли један друтоме, као оно кад се војске обилазе те чине то, да ве из Плава не види корито лимско, п тако изгледа, као да Лим улази у неки подземни канал (тамник тунел). Из онијех брда десно над Гувињем извире ријека Вруја, а из онијех над Плавом Ђурицка ријека, а Ботићевица, која је на источној страни, дијели воде: дечанску Бистрицу за Дрим, а Метешку ријеку за Лим.

Од Богићевице остављајући, све оне непрегледне Малезиске планине у десно, вилази се низ Козји рбат — рит — право истоку у дечанску Бистрицу, у којој има само једно мало село „Белај“ и овом послије, три вата пута, све ријеком између кршнијех, вивокијех и богато обученијех планина разном планинском гором излази се као из утробе под планинама: Дечаном, Папратном и Плијешем, код најљешшег и највећег високог српског манастира вв. Дечана у Метохију.

„Онамо, онамо за брда она

Казују да је зелени Гај.

Под њим се дижу Дечани свети

Молитва у њих присваја рај“.