Brastvo

42

и Плава преко Дијела, а други од Полимља и Велике преко Чакора одакле пут упоред с ријеком иде истоку к Пећи кроз Котлове, тијеснац који добра два вата држи, низ који путници као и сама ријека с муком пролазе кроз Ругову.

Ругова, то је срез, који по броју становника није већи од добре једне општине, а по простору она је као неки мали срез који вачињавају неколико мањијех села све самијех Арнаута, који не дају ни Богу колач ни цару арач, а ева Ругова, почевши од Бјелуе до Патријаршије, није ништа друго до један дуги низ кливура планинских, који се пружио од запада истоку до саме Пећи, а то је простор од пунијех овам сати, а може бити и већи.

Ријека Бистрица од Бјелуе, пошто прође Котлове, повлије два сата свога тока, под првијем селом руговскијем Кућиштем, прима у себе ријеку Јошаницу са сјевера од многобројнијех извора испод Јавора. Даље, за један сат под велом Старом Руговом прима Бистрица и лругу ријеку од Јаворка Ругову, по којој се и околина тако назвала; Бистрица даље истоку тече и прима у бебе многе веће и мање потоке се десна и лијева до испод Средње Горе, на један ват више Пећи, гдје прима пошљедњи повећи поток из Средње Горе, па иде поред ваме Патријаршије десно и даље кроз саму варош Пећ у Дрим.

Ова ријека, која је собом расјекла дуги низ планина, те једне оставила јужно а друге сјеверно, има корито паклено, на многијем мјестима неприступно, и да није извора путем, она би се слободно ругала жед-