Brastvo

59

настаје Биор, десно од Биора остаје Рожаја а лијево на Лиму, Бијело поље. Сва ова три среза граниче се нахијом васојевичком. Одмах иза Биора у правцу бјеници настаје пространа Гиљева са својим кршним пољима и клисурама, па онда Сјеница. — Град Васојица и село Дубница. — Даље, преко ријеке Увца и села Кладнице, види се планина Јавор у Србији.

Сјеница је војводство Васојевић Стеве, отале је он и на Косово отишао ва његовим Ваистином слугом „да на њему не остане клетва“! Тамо је и село Суводол које је уткано у нашу новију Историју из времена прве борбе за ослобођење.

Веза Комова са Шаром и Ловћеном.

( Комова бих могао одвести читаоца у два правца до на Ловћен, и то све нигдје непрекинутијем низом планина: да се поклонимо великом ерпском пјеснику П. П. Његушу, тој достојној гробници великог Србина ; вамо што бисмо у једном — јужном — правцу морали прећи преко Бојане мито под самијем скадарекијем градом, гдје је и мост на Бојани.

Тако исто могу одвести читаоца од Комова на тарске врхове: Љуботен, Паштрик и Коритник у два правца, само што к Шари десни вијенац сијече Дрима к Ловћену лијеви, сијече Бојана. Лијеви вијенац Е Шари није пресјечен нигдје ни потоком а ни онај к Ловћену, десни вијенац, није нигдје пресјечен јер Зета на дну никшићеког поља понире те на врх Бјелопавловића извире. Дакле, од Комова на Шару и на Ловћен може са отићи све планинскијем нигдје не прекинутијем Ви-