Brastvo

62

ласице којом се на сјеверу и завршује ова нахија. То све овој нахији даје изглед такав, као да је низ њу пао неки дебели бор с Комова, ва јаким побочним стубовима његовим, који на западу допире до горње Таре, а на истоку до горњег Лима и Полимиља, од ког се млоги стубови пружају и на запад преко Таре и на исток преко Лима, који у вези са онијем планинама које дијеле васојевичку од пећеке и морачке нахије. Све ово чини, да је ова нахија сва састављена од планина и брда. Тако екоро и јевте са изузетком око Лима, гдје је највећа равница ове нахије : Беранска, равни Аб, Будимска жупа; последње име скоро је већ ишчезло, у тој нахији, и Будимљем зове се данас само једно село на десној обали лимеској.

Но. прије него што почнем са описом планина ове нахије, чиним пажљивим читаоце да ме не вежеу томе политичка међа Прне Горе са Турском, које су ову нахију подијелиле. За то бам то напоменуо, што главни дио вавојевичке нахије иде сјеверу до Бијелог Поља, Блара пили Јаштака а на истоку до врхова онијех планина, које дијеле васојевичку од пећске нахије, на југу до Кома Кучког пи Вјетерника, и на западу до Таре, морачке нахије и Колашина. 'То је била васојевичка нахија до 1962 године, то је било војводство старијех војвода Лакића и Сима е Дули Поља из Коњуха, толико је то војводетво послије војводе Сима и остало око 1855 или 1856 године.

Заиста, простор ове нахије знатан је. Њу је сама природа ујединила а да је и политички уједињена, као што је природно, то би била највећа нахија у Црној