Brastvo

А ИЕ

61

биће говора као о унутарњијем и чисто васојевичкијем а о вези Комова с Ловћеном, не налазим за сад потребно, а није ми тони намјера.

Да поменем Сињајевину, која је од Комова на сјеверу према Бјеласицимн од ње западно јер и њу везује врло јак ланац планински ва Комовима који ве пружио лијевом страном Таре од извора њенијех из Комова преко Рашкова Гувна; одакле скреће сјеверу, те иде преко планинскијех врхова и Гребенима Сиљевика, Олатачке, Ивовика, Забучких Греда, Острвице, Бабљаче и Липова у Сињајевину. Ови су врхови вододјелница Тари и Морачи. Но кад Спњајевину не би двојила Тара само својим коритом то би она била у вези са Комовима евуда, од Колашина па еве до извора Таринијех.

И доиста Тара не двоји ове планине, већ их сијече, и ја бих се кладио ва оним ко би гледао низ Тару, и ко би могао одредити неке планине које су на којој страни Гариној; кад то не би из раније знао. Ето тако су планине упрле једна у другу нарочито од Матешева до Колашина па џи од Веруше.

Нахија васојевичка.

Вавојевичка нахија, то је брдски предјел и планински. У томе чини изузетак долина милска звана: Беране, равни Ас, Будимека Жупа, коју ву од свуда опавале планине. Оне почињу од Комова па се пружају између Лима и Таре у јако гранатом ланцу планинском к сјеверу до кључа и колашинеке планине Дуге, на дну највеће п најљешпе васојевичке планине Бје-