Brastvo

Ц ђ РА ПУКИ 1. „У 4" ЗА 14 ј ИСА ЖЊ ле то, ; "ања у и, " | РАИ И 777 ЈА |

~

09

хија, јер с ниже Берана настаје клисура 'Тивран, као огранак Заушке горе која је опет огранак од планине Бјеласице у којој ву два романтична планинска. језера од којих се једно зове Биоградско а друго Шишко језеро.

Више особина има пл. Бјеласица од осталијех планина комскијех. Једна од тијех јесу она њена два језера Бпоградско п Шишко. О овијем језерима има народних прича млого, онако испредених као и о Плавском језеру.

Шишко језеро широко је у пречнику до 6—9 стотина хвати. У њему риба нема, а било их је. Биоградско језеро веће је од Шишког, у њему има риба, понајвише пастрмке и младице, нонл у њему би рибе нестало тровањем као што их је нестало и у Шишком језеру да није господар Црне Горе забранио риболов, Требало би иу Шишко језеро пренијети да се запате п намложе; а тровање травом као н. пр.: млијечем строто забранити и то не само у језерима већ у свијема ријекама. Комеке ријеке биле би богате рибом као што ве прича да су биле кад би се то учинило. Сада су оба ова језера у Црној Гори, Шишко на самој граници, држим да су оба ова језера прилично и доста дубока.

Има још млого потока и извора у лимекој долини; но нека их нека извиру, а ја сад одох преко планина и комеке горе на другу страну око Таре, да причам за оне њене изворе из комеке горе.

Тара.

Ова у опште планинска ријека има три па и четири извора. Први извори ове ријеке под овијем су