Brastvo

14

Од Краштице лијево низ Лим, повлије доброг пута једног и по сата, утиче у Лим Требачка ријека из Јеловице управо према шекуларској. Даље улива се у Лим ријека Виницка из Турије на којој има неколико ваљавица и воденица као и на Требачкој што их је. На овој ријеци и село се зове Виницка. Из тог су села скоро севагда имали Ђурђеви Стубови по ког калуђера. Одатле је био и архимандрит Мојсеја Зечевић, врло завлужан калуђер за манавтир и за околни народ. Његово ве име и данас с поштовањем помиње у народу.

Повлије Виницке ријеке долази на реду Бистрица. Ова ријека долази из Бјелавицеи Кривог дола, она има два крака Градашницу и Бјелавицу. Њено је коршто јако извијено у колико планинама пролази, но кад у поље изађе, правог је тока до Ллма. На њој ву три села: Бучје, Лужац и Пешца, ева три у равном Абу. Од ње до Ђурђевих Отубова има сат и по хода и опет зато од ње је јаз изведен и доведен на манасгирске земље те их плави; гдје Бистрица плави ту суше не може бити никада, зато ве Аб равни и прозвао „Богатом нахијом“.

Последња ријека која у овој нахији у Лим утиче, с лијеве стране, јесте Сушица на којој ву Ђурђеви Стубови, но ова близу извире из Шрног врха, и да је љети не помаже оно врело што извире испод манастира, она не би до Лима истрајати могла; али је врело свагда ојача. На њему је манастирска воденица, једна приватна ваљавица и воденица за град у Беранима.

Од Берана, даље од Сушице низ Лим, нема више ни једне ријеке у колико се рачуна васојевичка на-

Блоа А ил