Brastvo

4

испод Матешева, опет новог села, 6 десне стране улази у Тару, која чим прођел Матешево остави, већ није васојевичка. Протиче подно Речина и Колашина, тече вјеверо западу, док се не састави 6 Пивом одакле се назива Дрина.

На Тари васојевичка нахија престаје са Речинама више Колашина. У Тари, од њених извора до Колашина, прије 25 година није било ни једног села. Сада их има пет и то: Опасаоница на изворима и Речине до Колашина. И на Дрцкој Баре, Планиница Беговаче — и Матешево. Ови су Тарини извори од потока и малих извора којима су богате све комске планине. Тара је врло валовита ријека 6 хладном водом.

Лијева Ријека.

да ову ријеку знамо доста из раније. Она, и ако је васојевичка, не тече куд оне друге, већ са свиму другом правцу 6 југу. Њени су извори више села Лопата и оних извора око Рашкова Гувна. У току евом низа срез љеворечки, прима у себе двије три притоке. да једну од ових притока уткана је ова прича о Св. Сави: „Кад је Св. Сава по земљи ходио, дође на речицу „Гнојану“ на Лопатама преко које пут прелази, и баш у оном тренутку, кад је Св. Сава хтио преко ове да пређе, скочи риба и праћи се толико, да је својим скоком уплашила коња (Св. Сави те овај нехте да пређе преко речице никако. Зато се Св. Сава морао да скине с коња. Тада Св. Сава рече, да у тој речици никад не буде риба већ да се и оне одмах из