Brastvo

ње одселе доље у друге ријеке и потоке и прокле, да их у тој речици никад већ не буде, те тако на ријеч Св. Саве, оне су се рибе одмах одселиле а друге се не досељавају“.

Ову сам причу слушао од неког Пунише Оташевића с Лопата, кад сам био једним случајем код њега на конаку. Ја га упитах, да ли се кад опазила која риба у тој ријеци“ Рече ми: да јесте, но не може да живи, враћа се. Даље га нијесам питао о томе већ смо прешли на други говор.

Лијева Ријека, срез љеворечки оставља испод Ножице најдољњег села овога среза, и даљим током дијели Куче од Братоножића те као што знамо прима у себе ријеку Брекутску и Кркор под именом Мале ријеке улазећи у Морачу.

Предање о Васојевићима.

Постоји предање да се Васоје заселио овдје на Ножици, и да је ту живио тај племенити родоначелник, од кога еви Васојевићи воде своје поријекло, по коме (бе доцније и нахија прозвала. На овом мјесту, на Ножици виде се двије зидине, у оној малој равници, да једну кажу: да је од куће Васојеве а за другу да је од цркве његове. Ако је Васоје прије Косова био онда је чудо, зашто је овдје живио; — ваљда је воколу мјесто планина! — А ако је тај Васоје ту послије Косова дошао, онда се то навељење да појмити у овоме котлу планинском, као што је Лијева Ријека заклоњена од истока Комовима и комскијем планинама, од запада кршним планинама и кршном Морачом, од