Brastvo

9()

Мезгале, Костреш и Ћетково. Ових 5 села зову се „Шекулар“, он је под пл. Јавором. Шекулар је тако пспреламан брдима да потпуно одговара оној народној пјесми „Маргите ђевојке и Рајка војводе“.

на ономе ломном Шекулару“.

Одавде настаје равни Ас. Тај четврти дио настаје од утока шекулареке ријеке у Лим. У њему су ова села 6 девне стране Лима: Сеоштица, Долња Ржаница, Д. Луге, Петњик, Дашшће, Загорје, Будимља, Г. Заграђе и Д. Заграђе ; а с лијеве: Виницка, Бучје, Пешца, Лужац, Долац свело Беране, Шрни врх п Велиђе. Укупно ових 1'7 вела зову се „Ас“, у њему су Ђурђеви Отубови и варош Беране, Ђурђеви Стубови под брдом на Сушици код Жупанова вира а Беране на Лиму, обоје в лијеве стране.

(јеверно од Берана на десној страни Лима повисоко на путу ко Биору на једној висоравни ова су села: Горажде, Јоодоле, Диње, Маште, ЛДраговава и Бабино; овај пети дио зове ве „Полица“.

Најповлије под планинама Бјеласицом и Кривијем долом, око ријека Бјелавице н Градишнице од којих постаје Бистрица Бучичка у котлу планинском одвојено од равног Ава Прнијем врхом ова су села: Бастаје, Лубница, Курикуће, Ојданиће, Заостро, Црвљевине, Бубање, Биорић, Рујиште, Пријелоге, Бусари, Медошево и Фемиће. Овијех 13 свела засебно зову се „Горња села“, а житељи Горњосвелци.

Дакле свега је у в. нахији села п то:

у Полимљу 8 у Шекулару З

РА РАВАН