Brastvo

91

на Злоречици 16 са варошицом Андријевицом у Равном Асу 17 и варош Беране

на Полици биу

Горњим велима 18 села

Кад овом броју додамо 10 села љеворечких и из Таре и Дрцке 4, онда излази број села нахије васојевичке 82 свела, 1 варош и варошица и то је без онијех 9 села гусињских без Гувиња и без Плава које би све требало у овој нахији рачунати, пређе нето ли Лијеву ријеку, и онда би ова нахија имала 91 село, 2 вароши и 2 варошице.

Но најглавнију улогу имају срозови полимски и шекуларски, они ву права предстража ове нахије увијек били, они су и данас на мртвој стражи, али сад не нахијска само већ црногорска од Арнаута, с којима су ови врезови сусједи.

Неколико примјера прошлости.

Полимље и Шекулар, прије него ву потпали под Црну Гору, много су пропатили од упада арнаутских, а нарочито село Велика, јер ријетко је која година прошла, а да га Арнаути напали нијесу; а патилисуи од гусињеких забита. Од многијех примјера навешћу два, а оба из једне године.

У Великој заузимао је угледно мјесто поп Дмита) Поповић стари свештеник у правом смислу те ријечи. Норон се Али бегу забиту гусињском није допадао; њега Али бег ухапси, окује и метне га на такве муке, какве је он само могао измислити. Пошто се Али бег