Brastvo

Ро Ра а Ма

99

да сутра одем до Куршумлиске Бање и до Преполца, да у његовом лепом изгледу, 0 коме сам много слушао проуживам, да ми се терети и напори пута гледањем у српску даљину исплате. Али моја стара срећа! Сутра дан беше ружно време, које ме лиши и овог задовољетва за којим сам чезнуо.

Жалосно сам погледао уз Бањеску и уз Косаницу, уз коју не имађах посла да одем, те да видим места у којима је Иванова кула, места за која казују, да је њима прошла војска Лазарева на Косово; да видим Трпезу где причају кнежеву вечеру у очи битке косовеке, близу које показују један стари гроб који зову Праведни Гроб, јер је у њему сахрањен слуга Топличин, који је турску уходио војску, и хтео да каже кнезу Лазару право стање турске војске, од чега су га три побратима одвраћала, па, га и убила, кад их није хтео послушати и кнезу криво казивати, да је мало у Турака војске. — И Арнаути су овом гробу велико поштовање указивли, и кандило му палили.

Збогом, Прокупље, Бањско, Косанице, видећемо се, ја вас нећу невиђене оставити, ако Бог да здравља !

Прокупље 26. јуна.

На послетку хоћу да поменем у две три рачи оно што у Прокупљу видех, а што чини ми се није забележено.

У цреви Св. Прокопа у Прокупљу, као праг на левим вратима, што у цреву воде, углављен је један камен са натписом, од кога се оволико види:

ге