Brastvo

98

књига УШ, св. 82, стр. 608.), и за који М. Ђ. Ми лићевић вели да је силазио на Мерћез али поред Топлице. (Краљ. Србија, стр. 881).

На овом путу, за један сахат од Мрча ка Лукову налази се, баш поред Мрчке реке, на десној страни њеној јак топли извор, који зову Луковска Бања. Дно ове бање све је црвено од талога, који се. из извора таложи. Поред извора распознаје се на два места јак опали стари зид од некаквих, како изгледа, великих и врло тврдих грађевина, које су шипрагом обрасле. Остаци би ови казивали да је ова бања некад вршила дужност, коју бање имају.

Од Луковеке Бање прођосмо кроз сеоце Луково, где видесмо малу цркву, која се сад обнавља на месту старе цркве. Ферман за грађење старе цркве налази се у Раденка Гашића из Лукова.

Од Лукова до Мерћеза јахали смо истина врло мало бољим путем, али опет потпуно усамљеним, јер њиме никога не сретосмо. Нити на њему, и ако држи два сахата, има села, нити живе душе.

Г. Сава Стефановић, писар ер. косаничког, казивао ми је да је чуо предање народно. које вели да је некад под Букашином од Луковске Бање до Мерћеза било девет самокова. И сам сам разбирао о овом причању, и потврдише га.

У Мерћезу се добро одморих, па у друштву једног Жучанина, који у Мерћезу очекиваше друштва, да не пролази сам поред Чкаље пи Ранковице, пођох Куршумлији. —

Тако изгледа крај, који је поред Топлице у срезу косаничком. |

Кад сам се вратио у Куршумлију беше већ први мрак. И ако сам био уморан, спремао сам се