Brastvo

138

вази, тањири, медаљони и слични украси. У соби су два стола, један је простији, четвоугласт, од ораховине, и служи за писање, јер је на њему сребрен дивит, звонце и наслон за гушчја пера; други је од могана, дугуљаст, у рококо стилу; на њему су два сребрна канделабра и велики сахат, такођер од сребра. Наслоњаче су високе, у готичком стилу, обојене су бијелом масном бојом, ишаране су седефом и слоновом кости, а сједишта су им покривена загасито црвенијем дамашком, који се дивно слаже са бојом завјеса и веллког персијског ћилима, што је на поду.

Госпар Рафо је сједао у наслоњачи и бацао летимично поглед на писма, која су му стигла за вријеме његова одсуствовања. Баш је хтио да устане и да, пређе у собу за пушење"), кад неко закуца на врата.

— Слободно је! повика властелин.

На вратима се приказа његов син Иво.

— Оче, ако Вас нећу сада ометати, имао бих нешто важно с Вама да разговарам.

— Уђи слободно, ја сад и тако немам посла.

Иво ступи пред оца, и наслонивши једну руку на балчак својег мача, поче тихијем али сигурнијем гласом :

— Поштовани оче, ја сам одавна довршио своје школовање, узео сам већ п двадесет трећу годину, па цијеним да је и вријеме ту, да ме треба женити.

На то стаде и закашљуца се, не да би довео у склад даљи свој говор, него само да прочита на очеву лицу утисак, који је на њ направио тај увод.

%), Како се духан увео, приспије и у Дубровник. Али се испрва једино шмркалдо, те су га и старе владике (племкиње) шмркале Кад се почело пушити, то се чинило из чибука и у засебној соби, јер се пред женскијем није смјело пушити, као ни син пред својим оцем. Је ли требало говорити с којом госпођом, ваљало је прије исплакати уста да не миришу на духан.