Brastvo

168

лико минута испне се на Кумановеку Књшлу. Кршла је висораван, која и у дужини и у ширини држи по 4—9 км., а нагнута је са северо-запада на југоисток, на реку Пчињу. Ова је висораван последњи огранак Рујан планине, који почињући још од данашње српско-турске границе у врањском (Србија) и прешевском (Турска) округу, многим својим висовима, разних имена, испуњује сав простор између Пчиње и насипа Врање-Куманово. Рујан планина. се с овом висоравни свршава пред Кумановом пи Опојском реком са, Живковом ч Пројевском Карпом.“)

Ма којим путем да се иде из Куманова у манастир Забел, пред путником се отвара и простире широки хоризонат, колико диван са свога чаробнога изгледа, још више занимљив са знаменитости из трошлости српске и по остацима старина српских. Са овога је пута путнику на догледу готово сав кумановски округ. Пред њим је отворена сва кумановска Пчиња (покрајина) и један део Криве Реке. На истоку се очи путникове заустављају на Козјаку и на његовим огранцима: ЈЉклишту, 1'ерману, на Дуловачким планинама п тако даље, који се од Козјака савијају на исток и састају се са Осоловским планинама. Путнику су на догледу и Осоловске планине, у чијим се огранцима крију многе српске задужбине. На југу од овога пута пружа се у Кешли широко поље Куманичево, Куманич“), за,

8) Карпа значи стена. Тако има још имена: Карпа манастир или Карпина манастир; Бислимске, Пројевске карпе и тако даље.

4) Предање народно вели да је Куманово било прво на овом месту, па нешто због суше, нешто од турскога зулума, да је пренето у дан. Куманово. На овом се месту још и данас ископавају остаци старога Куманова. Ми ћемо на другом месту изнети све податке о овом месту, а сада ћемо овде нагласити да је из основа погрешно мишљење свих оних научника, који у својим списима још увек износе, да је дан. Куманово пренето из дан. села Младога Нагоричина. Та је паметна ушла у науку из неаутентичних бележака страних путвика, који су о том старом „Жеглигову“ бележили.