Brastvo

# ма За

УНИ се

169

које је везано старо народно предање о постанку Куманова. Преко Куманича, с оне стране реке Пчиње, уздижу се планине: Липовац (Липац), Кутлибег и др. Десно, иза путника, опет преко Пчиње, остаје Колицко планина, а лево, на неколико часова од пута, пружа се ка Врању Карадаг-планина.

Путујући по овом утрвеном нагоричком путу, а занимајући се и лепотом и важности овога краја, и не осети се како се уђе у Младо Нагоричино. Иза Младога је Старо Негоричино. И једно и друго је село чисто српско. Имаће по 150—200 кућа. Нити мештани, нити и ко други зна што год причати о Младом Нагоричину.) По оним остацима старих цркава, као што народ прича, 40 цркава, свакојако је и Младо Нагоричино давно засновано. Име Нагорич, као што већ споменусмо, третира се често у нашим писаним споменицима из средњега века, али се сви ти спомени односе на дан. Старо Нагоричино. 1380. год. је СтеФан Дечански прешао преко Нагоричина за Велбуждско поље; свратио је у ман. св. Борђа у Нагоричу, а ту се молио Богу и Св. Ђорђу за заштиту од напасти бугарске и вивантијске, али је то, као што већ рекосмо, Старо Нагоричино. |

Од онх 40 цркава, које народ спомиње у предањима својим, стоје и данас, у развалинама седам цркава и једна, Св. Петка, од 1967. године оправљена.“) Остаци ових старих цркава налазе се на

5) П. С. Срећковић је у „Браству“ књ. ЏП. учинио грешку кад је забележио да се Забељ манастир зове још и Младим Нагоричем. 'То не може да буде, јер се Забед зове само Забелом а Младим Нагоричем се зове само седо, које је од Забела ман. далеко најмање један час. Забел се зове још по кад кади: Никуљски манастир, по селу Никуљану.

6) Сви писци, који су се ових разваљених цркава дотицали у својим списима, истицали су да су ово остаци старога Жегдигова, које као да је било место дан. Куманова. И то је погрешка, која ће скоро пасти.