Brastvo

172

шевском окр. и са своје старине, као што ћемо је чути, која се чува овамо у народу, а и са лепоте предела и згоднога положаја свога у овој планини, одакле је и у најмучнијим данима потицала борба и противу Арнаута и противу бугарофилеких најезда у овоме крају. — Од Куманова далеко само два часа; на догледу све Пчиње и дела Криве Реке; међу ботатим српеким селима, а на путу из Куманова за Врање, за Паланку, за Кратово и тако даље, чини се да је био од велике важности и утицаја овај манастир !

Нас ће занимати и народно предање о његовој старини и историја обновљења његова, али ћемо га пре тога описати у неколико речи.

ж

Као што је распоред зграда готово у свих манастира наших по нашим крајевима под Турцима, такав је и у овом манастиру. У средини двора је нрква, а свуда око цркве су станови за госте, и остале, манастиру потребне, зграде.

Црква је нова; зидана је од 1852—1856. године. Као и остале нове цркве српске под Турцима, и ова је грађена од писаније. Сазидана је од тесанога мекога камена. На еводу је и наш један мали тороњ. (Овамо кажу кубе). На торњу се чита натпие 0 грађењу цркве :

— „воимја пресјетије богородиње заправи 24. '

1952 маја 9 дон — сврши га 1856 папа таса и герги цветановић“.

Изнутра је црква обична као и остале нове цркве. На иконостасу је, међу осталим обичним иконама, и икона Св. Прохора, Св. Јаћима, у овом крају добро познатих светаца. Цркву су малала два

9) Под га се разуме храм (мушки род).