Brastvo

176

> сан измислио, да би код Турака загладио своје стање и свој патриотизам.

Да би се црква подигла, ваљало је добити Ферман од Порте. Поп Таса позове, за тај посао вичнога, Ђорђа Војниклију из Куманова, и не марећи што им се из митрополије скопљанске закрађује, пошљу Ђорђа у Цариград по ферман. Ђорђе доби у Цариграду ферман и црква се поче зидати.

Ево целога Фермана у српском преводу “'').

„На основу поднете молбе од стране кумановске раје из села Старога Нагоричина, да им се Ферманом допусти да из развалина подигну своју дркву Св. Богородице (Панаосје), која припада грчкој патријаршији и на основу издате фетве од стране Шехјул-Ислама Ефендије, коју је потписао АхметАриф беј ефендија, по којој се могу у сваком селу разваљене цркве подизати — Ми, високим нашим Ферманом наређујемо скопљанском кајмекаму, кратовском мудиру, тако исто свима бејлерима и кратовском акчани ефендији, да се, чим се овај ферман прочита, допусти раји нагоричкој у окр. кумановском, да може исту разваљену цркву подићи и то по мери: у дужини 12, у ширини 6 аршина; висина обична а дебљина зидова по један аршин; три капије (троја врата) и десет прозора.

По што је оваква заповест за обновљење поменуте цркве издата, то да се нареди и да се најстрожије мотри да се само драговољним прилозима, црква подиже, никако терећењем раје, — у противном бићете кажњени по најстрожијем закону.

1) Овај ми је Ферман превео на српски добар зналац турскога језика — Тома Кусаковић из Врања.