Brastvo

179

да се Куманово и Паланка са својим окрузима присаједине Србији.“) Та је мисао никла у глави пок. Попа Димитрија у ман. Забелу. Ни од кога не подстрекаван, већ у дуговору са својим пријатељима, највише са свештеницима, диже свој крај на оружје. Устанак је био захватио све од Куманова до бугарске дан. границе, до Кратова и до Овчега поља, а главна станишта устаника беху у манастирима: Забелу п Каршини.“) Устаници су се храбро држали противу Турака све до јула месеца 1878. године, а тада их, с великом војском, растера приштински Афис паша.)

Детаљније ћемо о овом устанку говорити на другом месту, а сада још нешто о имовном стању манастира. ·

со 7“

Некада велико имање манастира старонагоричкога, према томе и овога манастира сада, Забела, разнесено је међу бејеве турске. И данас још стоје велики бејлерски чифФлуци између Куманова и ман. Забела. Да ли то све имање не беше манастирско имање ' |

Што има ман. Забел сада имања, то је све стечено од како је манастир обновљен. Тефтери о писанији садрже имена свих прилагача, и ми ћемо из тих тефтера споменути само неколицину:

%) Види о томе и молбе Берлинском конгресу, штампане у „СОриству“ год. П.

а) Карпина ман. је далеко од Куманова четири часа.

15) Дететом сам гледао како у Куманово доведоше у сипџирима много повезаних Срба у Пчиње, а доцније сам гледао у Врању како се многи с Поп Димитријом потуцаху од немила до недрага. Поп Димитрије је често долазио у нашу кућу и ту остајао на ручку и вечери.

12%