Brastvo

236

ови крајеви опустели, те су потребни били насељеници и ови се још те године као дошљаци бележе.

Ово насељавање било је дело поменутог Николе и брата му Домунка Ословића, као што нам то сведочи повеља из год. 1351. у којој се каже, да су њих двојица: «укротили разбојништво краља Расције, шизматика» и да су «опустеле границе краљевства нашег множином народа населили».

Лако ћемо погодити откуда је то насељавање ишло, кад знамо, да се у то време Душан силни окомио на Босну, да принуди бана Котромановића на савез са Србијом, кад је он дао своју ћер Људевиту угарском за жену и ослонио се потпуно на Угарску. У Босни је у то доба беснила страшна борба, а Угарска и као пријатељска земља, а још више из својих рачуна, примала је босанске бегунце и смештала их ближе граници, а највише наравно по имању главнијих војсковођа.

Око 1403. год. описани спахилук припао је Јовану Моровићу. Ово се десило услед неверства Петра од Бодоле из породице Карашића, који беше пристао уз устанак Јована Хорвата, кад је исти као велики жупан Печуја и Барање подигао устанак против кћери Људевита краља, који беше умро, па је уз припомоћ краља босанског Твртка и кнеза српског Лазара хтео оцепити ове крајеве од Угарске.

Јован Моровић беше уз то муж Урсуле Че Мек, дакле из породице Карашића7 Он имађаше тада у свом поседу и православни манастир Ремету или Ораховицу преко Драве.

За време турско спомињу се око Манастира Бране у дефтерима турским, она иста села, која и прије видесмо, Године 1579. процењено је село Век на 14.600 акчи. Кишфалуба на 6.150 акчи, Бан на 12.000 акчи. Дановци се воде као варош са 154 куће и сиротиње 84 куће, док Мохач има само 195 кућа. Пореза се узима на марву, на вашаре, капије, на вино на рибу итд.

Спахилук овај беше у главном својина Увејс паше миримирана Будимског вилајета. Као становници свију места око манастира Бране, која напред наведосмо, спомињу се изрично Срби, тако у Даљоку, Дановци, Ижипу, Мароку, Деражу, Бану итд. дакле у свима данашњим местима.8

У брдима Брањинским, око ман. Бране скривао се хајдух Продан са својих 2000 хајдука Срба, који су водили прави рат с Турцима. Они су залазили по свој Барањи све до Толне, где су ухватили вел. везира Ибрахима и убили га. Палили су Ћуприје код Осека, на Карашици код Брњевара итд.

т Сод. ПрПрр]. Сот. Жећу 1Х 242 бр. 186. 8 Масгуагог55. Тогок Кпсзгег1 Пебћегек. 1 ХУоПез КРКЕ • 1 уап[у, Таб. 31. р. 455'