Brastvo

268

дио Српске народне песме из Ст. Србије и Маћедоније. Шта више, жалио је што се те песме не могу што пре објавити. По његовом казивању, био је уредио 4 књиге песама и мени је познато да је, мало времена пред обољење, прву књигу песама био предао пок. Ст. Новаковићу на оцену и да размисли како би се могле да објаве. Ја сам и писмо пок. Новаковића читао о томе. Исто тако Веселиновић је имао израђене опсежне рукописе о Народним пграма, о Слави, о Св. Клименшу Оридском и Седмачисленицима, па и то је сам он уништио.

И ако је већина Веселиновићевих књижевних радова малих по обиму, готово сви су врло важни по својој садржини, по обради, по чистоти језика и по национално васпитање. Он је као ретко ко од живих и стручних раденика у нас, одлично познавао наше пределне говоре у Ст. Србији и Маћедонији; познавао је нарочито оне у јужним странама тих наших земаља. Отуда су његове песме, које је објавио у «Српству» и на другим местима, _ најтачније забележене народне песме из Ст. Србије и МаЋедоније. — Из писама која су сачувана у његовој преписци види се, да је и пок. Ст. Новаковић ценио ову страну његова знања. ј

Веселиновић је боловао скоро три године. И онако болестан, најраздраганији је био кад је у новинама читао да је српска војска заузела Косово, Скопље, Велес, Прилеп. А кад су му кућани саопштили да је и Битољ у рукама српске војске, Веселиновић је од усхићења плакао. .

Кад је Веселиновић и физички тешко оболео, био је пренет у ман. св. Романа и ту је умро, 12. фебруара 1913. г. у На Делиграду се уто време налазио ХУП пешад. пук. Ко- | манданту овога пука, пуковнику Јовану Масаловићу, био је познат Веселиновићев рад и учашће његово у Ратовима | за ослобођење 1876.—1878. г., те је одредио почасну чету, да Веселиновића испрати до вечне му куће. Спроводу и опелу присуствовали су и официри овога пука. Пок. Веселиновић сарањен је у Јасењском гробљу поред Крвавог Виса на ј Делиграду. Гроб Веселиновићев обележен је каменом пло- | чом са натписом: Милојко В. Веселиновић, краљ. сриски консул у пензија п књижевник, 4.-УШ-1850. + 12.-0-1913.

Прости, Боже, Милојка В. Веселиновића 'и вечан му помен у Српству.

== >> о Алије, ла = у

=== лав 4

~

= А

ПАДЕ"

Епископ Жички Сава

члан утемељач Д. С. С.

/ >

Смрћу Е. ж. Саве претргла се и дивна она плејада дечанских духовних витезова у Српскога Народа под Турцима, која је својим животом и радом испунила читаво ХЛХ столеће. Отпочела много заслужним и у Високим