Bratstvo

5

није видио ни чуо, и што пре не би ни могао видети ни чути.

Он виде, да је пећина пуна анђела сребрних и златних крила и сви заједно поје, да се ове ноћи родио Спаситељ, који ће ослободити људе од греха.

Сада му је било јасно, зашто је те ноћи све живо било радосно и весело, те никоме не хтеде учинити ни жао.

И не само да је анђела било око пастира, куд год је погледао, свугде их је видео. Седели су у пећини, на брду и летали под небом. Долажаху у великим гомилама да виде детенце.

Свуда је владала радост и весеље; све је то пастир видео и чуо оне тамне ноћи.

И он се развесели и паде на колена захваљујући Богу, што му је отворио очи.

Селма Лагерлеф.

(6529)

Марина огрлица.

Својој љубимици, кћери Мари, поклонио цар.

огрлицу. Дар скупоцен. Скупљи од свих драгоцености на свету. Сваки бисерак понаособ. необично је леп, слављен је са свога сјаја по целом свету — чувен_ под нарочитим именом. Један су бисер називали љубављу, други — правдом, трећи — лепотом, четврти — послушношћу, пети — љубазношћу, шести — усрдношћу и т.л.

Кад се Мара обуче, па намести огрлицу, онда засијају бисери, зраци се стану иреливати, па је милина било погледати девојчицу. Човека радост обузме, кад на њу погледа. И помисли тада: како би то лепо било, кад би у свету сва деца "била овако радосна, добра и љубазна!

Само што Мара није умела разумно да цени очев поклон, По лакомислености дечјој она још није могла да схвати вредност огрлице. Она се с огрлицом, поред облачења у свечаним приликама, шалила, забављала и бацала по патосу, без сваке бојазни, Често се кидао конгц, те се бисер расипао по патосу, одакле се с тешком муком скупљао. Па и сама се бисерна зрна искварила. На једном се показала _огреботина, на другом повећа мрља, а због свега тога огрлица — потамни.