Bratstvo

0

Молитва на Брит (в. Василија Великог.

Боже и Господе сила, и свих твари Творче, који "си из милосрђа беспримерне милости Твоје послао на спасење рода нашег Свог јединородног Сина, ог _ спода нашег Исуса Христа, и часним крстом Њего· вим избрисавши записане грехе наше, и победивши

"тиме силе и власти таме! сам Владатељу и човеко-. љупче, прими све благодарне и молбене молитве од нас" грешних; избави нас од сваког убиственог и _ мрачног сагрешења и свих непријатеља видљивих и невидљивих, који гледају да нам учине зло. Прикуј страхом Твојим тела наша и не склони наша српа речима или помислима лукавим, но љубављу Својом пожали душе наше, да к Теби увек гледајући и од Тебе светлошћу научени, видећи, Тебе, Видело неприступно и свуда присутно, непрестано Теби шаљемо исповедање и благодарење, беспочетном Оцу с јединородним Твојим Сином, и свесветим, благим и животворним Твојим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин.

Владатељу Боже, Оче Вседржитељу, Господе Сине.

јединородни Исусе Христе и Свети Душе, једно Бо_ жанство, једна Сило, помилуј ме грешнога, и каквим знаш путем спаси ме недостојног слугу Твог, јер си благословен кроза све векове. Амин.

(65590)

Божићна ноћ, Легенда.

· Једне тамне ноћи ишао је један човек да позајми ватре. Ишао је од куће до куће и молио: »Помозите ми добри људи, овај час родила ми је жена сина, па треба да наложим мало ватре, да се огрију«.

Али ноћ је била тамна, сви људи су већ спавали, па му нико није отворио. |

"Тај човек је ишао па ишао, наједанпут угледа у великој даљини светлост. Пође у том правцу и виде, да је то пастирска ватра. Много белих оваца спавало је око ватре, а један стари пастир их је чувао.