Bratstvo

= == 9 = Високом. Тешњу, Дервенти. Бањој Луди, Чинуљићу, Прије-

· дору и Старом Мајдану. |

___- У Високом је грађење већ почело и недавно је тамо ишао владика Прокопије, да освешта темељ. — Ова, је ош

_штина сиромашна. па су тамошњи људи долазили овамо у (Сарајево) да скупљају добровољне прилоге. Били су и код

г. Вијета (француски вице-консул) и код мене.

____ Општина у Пешњу, која је такође сиромашна, молила је владику за дозволу, да са владиним препоручним писмом пошаље једнога, човјека у Орбију ради скушљања, добровољних

_ прилога. Прокошије им није дао дозволе изговарајући се, да. " се боји, неће ти то бити зазорно турској влади. -

У Дервенти још није завршен спор ове општине са муслиманским грађанима, о чему сам прије једном приликом и јавио. Муслимани не дозвољавају, да се ради хришћанска: црква у вароши, него траже да црква буде удаљена бар пола:

Женски манастир у Лппши (Карпатска Русија)

сахата. Хуршид-палта (босански везир) ми је недавно рекао, како се нада, да ће спор ријешити у смислу рајиних жеља. ___ Општина у Бањој Луци је, колико знам, имућна и почела је прибављати грађу. Она је, додуше с великом муком, успјела, да цркву може градити у вароши, али у једном забаченом крају. Другим општинама је свакако потреона помоћ. Када су Травничани 1851 и 1852 градили своју цркву онш су купили добровољне прилоге по свој Босни, па и овдје у Сарајеву и узели су од овдашње црквене ошштине 800 фора 5 зајам пако у Травнику има неколико богатих трговаца ове "вјере. | Тешко је иоле тачно процијенити колико ће коштати ове градње. Не треба ни да спомињем, да ће се при грађењу пзбјегавати сваки сјај и украс. Ове и да има новаца за то, Турци не би дозволили градити ништа, што би тим грађевинама.