Bratstvo

АН

ђ

ј

| з

ф -

-се није пало подесно земљиште за о. То питање је решено одлуком "буда и Општине града Краљева, који је на једној од прошлих седница решио да се за ову сврху уступи бесплатно јела општинска парцела поред железничког парка. 0 овој одлуци суда и одбора. пуномоћник, (беопрадско-смедеревеког бискупа т. Кочички, адвокат, известио је надлежне црвене власти, одакле му је одговорено да ће радови на подивању храма. уекоро почети шошто има довољно материјалних редотава за то. Радовима ће руководити лично католички мисионар Т. Примо Бела, директор француског завода за ваститање југословенске деце у Парта.

— У Мрзеници код Сталаћа основан је нови женски манастир. Јје= ромснах Јефрем из Свето-Романског манастира. обавља све дужности ду"ховника у овом манастиру.

(вето Романски манастир под управом игумана т. Кротића обнавља, се п претвара у центар шравославне акције у нтшкој епархији. Од т. Крстића очекује се, ла ће манастир уздипнути на степен чуваних руских ма"настира. који су били матица руског монаштва, и оредитште руског рели“ тисоаног живота, - 5

Инишциативом ЈЕ. Светости Г. Патријарха Варнаве одређена су нај"летшта места за дванаест пркава. Места су одређена споразумно између Шатршјаршије и општине. За сваки крај престонице осигуран је по један твелики блок на коме ће се пре или после — према потреби и финансијским могућностима — подићи православни храм. На овај начин „атречиће зе да шноверци у срцу православног Беопрада преузму најбоља земљишта ти да се запоставља православна црква, чије су највеће заслуге за, овај народ и државу.

= Совјетска Русија, — Совјетски листови јављају о јачању антирели"тиоане борбе у Совјетској Русији. Свесавезна организација бевбожника иврашшта је свој нарочити план за пет година рада. По овом плану године 1984 морају (се затворити све шркве, које се налазе на територију оовјетске државе. Према објављеним подацима за последње 3 године затворено је у Русији око 16.000 храмова свију конфесија. Ипак су многе верске "општине толитле нове шркве, не плашећи се штрогона.

Обласни „совјет савеза ојујућих безбожника органивује у једном "рајону Москве Дечји антирелитиозни универвитет за спремање агитатојра, прошпагандиста и организатора антирелитиовне акције у школама, у пре„дувећима у колхозима и логорима, |

Они који ступе на универзитет 'ослобођавају се социалног рада у школи. Предавања на универвитету трајаће 2 и по месеца. 5

Како. саотиптавају неки совјетски листови“ власти (су добије инотрук= ције совјетске 'владе, да ублаже мере трема верским заједницама, 'а, наро"чито да буду обавриве трисиком одређивања чтореза та бопомоље и зграде верских заједница, Док совјетска влада на овај начин лукаво ивитграва, „европско јавно мнење, Савез безбожника, који државне власти потпомажу, организују поново борбу против птразновања Устрса и води акцију за затварање богомоља свију конфесија.

Православни парохијани Петрограда упутишти су молбу митрототиту "бергију ла им поврати митротоита Јосифа, који је неустраштво бранио веру од безбожника.

Листови саопштавају, да је претседник чехословачке републике иајавио поводом верских гоњења у Оовјетској Русији: »Убеђен сам да би "бољшевици морали уништити све Русе, шта тек онда да постигну унипетење пркве и богослужења. « п :

___Прјашевска Русија. — У прошлој години православни покрет у Прјашевекој Русшји знатно је ојачао, јер су основане нове црквене отштите. У Пјашев-Кошиши обравована је нова општина, коју сачињавају шреко двеста угледних грађана професора, инжињера, чиновника, трповаца 'и намештеника. Ова нова отштеина подиже храм на пробовима руских јунака. Цела општина Мисттош-Ганиловци у сабиновском округу прешла је ив