Bratstvo

__ 2 дело често преписивало, нарочито У ХЛУ веку, кад је ојачао култ св. Симеона и св. "Саве, првих народних светитеља из династије Немањића. __

И ако мало, и ако не прави књижевни рад, али значајно као једини споменик те врсте у свој старој српској књижевности. јесте — Писмо св. Саве из Јерусалима игуману студеничком СОпиридону, писано у јесен г. 1288, за другог Савиног пута на Исток. - Е

Но најважније је и најсамосталније дело св. (баве биографија Немањина — » Живот св. Сипмеона« То истина, није било засебно дело него само једна од првих глава типика, ва Студеницу, јер је био обичај да се у једној од првих глава типика напише кратак живот оснивача и ктитора манастира. У тој биографији свога оца св. Сава после кратког помена о зидању Студенице, не говорећи о свом оцу као владару, прелави одмах на последње године Немањине, описује његов калуђерски живот, и прича како се Немања закалуђерио, живео у Студеници и Св. Гори. основао Хилендар. Мното је опширнији у описивању Немањине болести и смрти. Ту се лепо огледа сва нежност сина трема оцу и оно велико поштовање према каснијем светитељу. — Дирљиво се описује и пренос моштију Немањиних из Хилендара у (Студеницу. == »Од свију старих наших (биографија, ова, је најмања и најпростија. У њој је најмање реторика, најмање цитата, најмање чудеса; причање је у њој просто, једро, и садржи гдегде лепу слику или нежан пасаж.«“) Ова биографија, што друге биографије у нашој старој књижевности не чине, бележи за, неке догађаје и године кад су се десили, те може послужити као поуздан извор за српеку историју.

з ~

За сва досад побројана дела данас је несумњиво утвр ђено да су дела св. Саве. Али се, осим тога, св. (Сави пришисују још и други списи, за које се с мање или више оправданости сумња да ли потичу од св. Саве, да ли у потпуности припадају св. Сави, Међутим, и за ова је дела једно ипак сигурно и утврђено, наиме: да су рађена ув суделовање св. (Јаве, његовом иницијативом и под његовим руководством, и ако је данас тешко рећи, докле је и у којој је мери ишла та Савина сарадња.

Већ по 'овом кратком прикаву књижевнога. рада св. Саве можемо наслућивати, како су велике његове заслуге за орпску просвету и књижевност. Да није ништа. друго учинио, само због свог књижевнота рада, као творац српске књижевпости, св. Сава заслужује. да та славимо као великог сина српскога народа.

»ж) Павле Поповић: Преглед српоке књижевности. Београд 1909. «страна 41. 1 5