Bratstvo

100 —

И нехотице се сјећам оног тужнот и срамног дана кад ву у руској књижевности о православној Русији изречене друте, жалосне и злочиначке ријечи Александра Блока којима је бестидним начином позивао „другове“ да устану на православну Русију.

Сад су те подругљиве ријечи побрисане. И њихова, је црна свјетлост утрнута. И њихов је духовни смрад растјеран.

Али да је то могло бити, потребне су биле свете ријечи, дјетски чисте и искрене, и друга, бијела и златна, свјетлост, и духовеч мирис. Требало је умјетнички видјети и побожно приказати праву слику православне Русије.

А Шмељов је то учинио.

ТК А Иљнин

Индиферентизам

Нама, који смо рођени од побожних родитеља и васпитани у вјери, намеће се питање, зашто ми имамо ову своју вјеру, зашто ми вјерујемо: Па и ако те твоја душа, сама, о томе не пита, јер је можда почела сумњати у досадашњу вјеру или зато, јер ти с правом кажеш, за што немам разлога, у оно не вјерујем, и ако ти сам себе не питаш за разлоге вјере, онда. ћете други то питати. Ни у коме случају ово питање „зашто ја вјерујем“, неће изостати. Обично сопствени дух сам себи поставља, то питање. Јер дух је живот, и његов живот је тражење истине. Не тражити истину о вјери, за дух значи исто што и смрт.

Тражити истину значи у пола је већ имати.

Али ви можете мени примјетити, да ипак има људи, који се као што сами кажу, о питању „зашто се вјерује“, у опште не брину, и који су, као што се каже, према вјери потиуно индиферентни. Је ли доиста, тако ; Постоји ли заиста ова индиферентност % Је ли она могућа % На дуже трајање сигурно није, јер се претвара или у радосно потврђивање или чешће у страствено одрицање вјере. Је ли оваква индифарентност оправдана #

Шта користи људима познавање кретања звијезда, лубине мора, састава великих брда, историје народа, шта користи познавање обичаја разних људских раса, када. човјек сам себе. не познаје, и не зна, шта је он, откуда: потиче, куда иде, какав смисао има живот, у чему је значај живота % Све знати, само ово једно не знати, значи не знати управо оно, што је човјеку неопходно потребно да знаде. И када се сада ваша вјера, коју ви из младости ваше у срцима) носите, нуди и каже, ја ћу вас поучити овом најважнијем о томе како треба, живити, добро живити, вјечно живити, не би ли било лудо, зачепити уши, па не испитати ову понуду ваше вјере, има ли она, право

Даље, шта користи човјеку, ако он стекне сво богатство овога свијета, окуси све сласти, и постигне све почасти, шта

пр