Bratstvo

— 176 —

Свуда се струји нови покрет за веру, морал и црквени живот.

Ми Бугари не знамо какву драгопеност имамо у напој православној вери. У нашој пркви одмараћемо и освежавати наше душе. Ако из ње прпимо духовне силе, постаћемо светилници Божји. Оваки треба, да постане апостол, мисионар за већу светлост, за већу љубав, већу благодал, већу мистичност у нашем религиозном животу.“

По целој Бугарској стварају се религиозна друштва, установе за поматање бедника, радионице, сирстишта, склоништа, кухиње и сиротињске трпезе. Акција је нарочито развијена у школама. Оснивају се дечији хорови, који приређују луховне концерте у користи сиромашних ђака. Религиозна друштва одевају о празницима децу, али и дечија. друштва својим концертима помажу огревом, оделом и храном сиромашне породице.

Комитет за добротворну акцију сакупља годишње у самом Рушчуку 200—800 хиљада лева. Богати свет радо прилаже за религиозна друштва. велике суме новаца, а нарочито за дечије домове и сиротишта. Прилаже се обично од 10.000 до 100.000 лева. | – |

Религиозна је штампа на висини. Поред званичних ортана штампају се многобројни листови за породице и децу. Листови су технички лепо опремљени и баве се проблемима. религиозног живота.

Православна хришћанска, братства, показују нарочито у последње време велику активност. Рад је братстава по директивама Св. Синода бутарске цркве. У Софији се развила активност међу женама а нарочито међу раденицама, „организаторка православне хришћ. цркве" вредна гђица Илина Коракова, која се са великим ентугмазмом предала. свом уввишеном послу.

. На саборима братстава суделује по 400—500 делегата. Зборови су величанствени уз дивне службе и проповеди првих Архијереја Бугарске. Број братстава сваке године расте. Рал се развија у свима местима. Поред проповеди у храмовима одржавају се предавања у свим братствима. У прошлој години било је преко 5000 предавања. Свуда се оснивају 4 таонице и књижнице. Спасавају се радничка деца од бедем сиротиње, лети се шаљу у колоније, које проводе летовање у дивним манастирима.

Сав новац друштава троши се на, сиротињу и на; верско просвећивање народа.

Религиозни покрет у Бугарској, напредак бугарских религиовних, добротворних друштава, братско саосећање и:љубав која, се свуда показује према бљижњим, показују мову еру братског бугарског народа. Нека. света. православна црква буде заштитница садашњих и будућиих најпих односа.

Протојереј Мирко Максимовић