Bratstvo

у 1 !

—_ 169

тије, ценећи наш рад на верско-просветном пољу, дозволио је и својски препоручио оснивања наших месних одбора у делој својој епархији, Надамо се да ова акција неће застати ни после Његове смрти. Месни одбор Братства св. Саве биће центар, где ће се сакупљати верни синови Цркве и наша побожна национална омладина.

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА У РУДОМ приредила је на Покров пресвете Богородице велику свечаност – поводом освећења спомен звона блаженопочившем Витешком Краљу Александру | Ујединитељу. Његово Високопреосвештенство Господин Митрополит Петар обавио је годишњи парастос блаженопочившем Краљу Мученику, У недељу 13 октобра дочекао је народ свога Владику најсвечаније, Месни одбор Братства ев, Саве одржао је свече чу академију, на којој је говорио г, Јован Станчић, изасланик Главног одбора.

СТУДЕНИЧКИ САБОР одржан је 7. 8 и 9 септембра о, г; са ретким слављем и свечаностима. На Сабору су учествовале велике масе народа, које је предводило преко 100 свештеника и свештено-монаха, Епископ др. Николај створио је од Братстава Православне хришћанске заједнице војску религиозног покрета, која ревносно учествује у свим религиозно-националним Саборима и манифестацијама. Наши славни манастири поново постају центри религозног живота нашег народа.

ПОКЛОНСТВЕНИ ПУТ У ЈЕРУСАЛИМ. — Поклоничко друштво У Београду, Кнез Михаилова ул. бр. 11 обавештава да се чине припреме за пут у Јерусалим и Свету земљу о Ускрсу идуће 1936 године,

ЈОРД. П. ИЛИЈЕВ »ВЈЕРА И ЖИВОТ«, Песме, Софија 1985 »да вас, омладино, написах ове стихове, Ако једна искрица упали пламен у вашој души, то ће бити довољно да сам испунио свој дуг. Ова лепа књижица испуњена песмама, посвећеним Богу, светитељима н отаџбини сведочи како се у братској земљи обраћа велика пажња на религиозно-морално васпитање омладуно.

ПРИЗРЕНСКИ РУКОПИС ДУШАНОВОГ ЗАКОНИКА. — Благодарећи љубазности немачке владе сачуван је овај славни синмак културе нашег народа и данас се налази у Музеју Кнеза Павла у Београду.

»ПУТ ЖИЗНИ« — Пол овим насловом штампа се у Нарви, у ЕБетонији лист, посвећен религиозно-моралном · васпитању омладине,

»ДЕТСКО ЗНАМЕ«, Год. [. — Оовај лист издаје Ов. Синод православне бугарске цркве са насловним сликама у бојама. Све песме, приповетке и чланци потпуно одговарају својој намени, Министарство народног просвећивања дозволило је ширење овог дивног, омладинског листа.

ПРВИ _ МОЛИТВЕНИК ЗА СЛОВЕНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ —_ КРИСТЈАНЕ, Београл 1935. (штамп. латиницом). — Овај лепи молитвеник У отменој опреми штампан је с одобрењем и благословом Њ, Св, Патријарха Г. Варнаве, Број православних Словенага, непрестано расте, Трудом 'Оловенца јеромонаха Горазда Деклеве, преведен је познати катихизис пок. Епископа, Георгија Летића, а сада у редакцији вредног оца Горазда Дежлеве, добили су православни Оловенци ванредно лепо уређену и технички добро опремљену приручну књигу са прквенословенским и словеначким текстовима.

+ ПРОТОЈЕРЕЈ ДУШАН НИКОЛИЋ, — Примили смо вест о смр ти заслужног ротојереја Душана Николића, пароха у Великом Гају (Банат), некадашњег пароха у Пожарници и у Маглају. Пок, протојереј Душан учествовао је у свима националним пословима и радио предано пре и после Ослобођења. Нарочиту пажњу обраћао је на благољепије, подизао иконостасе, цркву у Пожарници, Соколану, читаоницу и здравствени дом у Маглају, звоник и иконостас у Пожарници и дивну цркву У византиском стилу у добровољачкој колонији у Александровом Гају У Ђанпату. Овај неуморни раденик на црквеном пољу није мотао дочежати освећење цркве, него је испустио изненада своју измучену душу душу на две недеље пре освећења цркве. ;

__У предратној Босни учестовао је у акцији Народне одбране.“ Због «својих веза са људима око Народне одбране провео, је дуже времена у