Bratstvo

__(59

трополита Сергија и да су на тај начин прекинули везу између митрополита Сергија и његових епархија,

Московска Патријаршија преко своје канцеларије 30 септембра 1985 год, Но 1817 (Москва, Баумановски пер. д 6 кв. 1) демантује у свему вест као измишљену.

Московска Патријаршија бр. 1175 саотпштава Митрополиту Елевтерију, да се противи покрету, којим се жели прогласити естонска црква автокефалном. Митрополит Сергије изјављује да својим указом не одузима овој цркви право именовања новог епископа.

ПОЉСКА, — Унијати града Галича напустили су унију и вратили се у своју прађедовску веру. Подигли су цркву, основали хор и разне црквене установе.

ЧЕХОСЛОВАЧКА. — 29 септембра о. г,. било је свечано освећење првог чехословачког православног храма у Прагу, Храм је посвећен св. Кирилу и Методију.

ЕТИОПИЈА_ — Бедни хришћански народ Етиопије (Абисиније) изложен је тешким искушењима. Објављен је рат мирном, пастирском народу у име »цивилизације« п »културеа. Иако је Друштво Народа осудило нападача, ипак се још и сада пролева невина крв жена и деце авионима и машинама,

СВЕТА ЗЕМЉА. — У Јерусалиму је изабран нови Џатријарх у лицу јорданског Архиепископа Тимотеја, који је својим лепим држањем придобио своје противнике и преузео катедру.

Белешке

ПРЕПЛАТНИЦИМА. — Молимо све претплатнике да нам одмах пошаљу дужну претплату да можемо уредити наше обвезе према повериоцима и уредно издавати лист.

НАША ОМЛАДИНСКА СЕКЦИЈА. — У овој години наша омладинска секција показала је много већу активност него у прошлој години, Чланови секције гг. Јован Станчић, катихета и Војислав Ћћуква с, чиновник Црквеног суда одржали су неколико успелих предавања у Рудом, Варешу и Блажују.

ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ. — Инициативом агилног нашег сарадника г. Реље Спахића, пароха блажујског одржана, је дне 9 марта о. п академија на Илиџи код Сарајева. На молбу тежака Блажуја месни одбор Братства св, Саве у Блажују приредио је Светосавску академију од септембра на којој је одржао ванредно успело предавање г, Војпслав Ћуквас, члан нашег Главног одбора по теми »Здначај Св. Саве за српски народ и државу« Свечаност је била приређена за тежаке. Учестовао је хор ђака Богослова.

+ ЕПИСКОП БАНАТСКИ ДР. ГЕОРГИЈЕ ЛЕТИЋ, члан Св, Архијерејског синода и бивши епископ темишварски са седиштем у Вршцу умро је 8 новембра ог. у Санаторију у Београду.

Омрћу овог значајног радника на црквеном пољу наше црквене ортанизације губи првог свог организатора и истакнутог теолога, који је заузимао места у Св, Синоду, и Великом духовном суду, и Патријаршијском савету,

лао Архијереј показивао је велико интересовање за просветно и економско подизање своје пастве, Основао је задужбину од 200.000 динара за свештенство и свештеничку сирочад, од 300.000 за ђачки дом средњошколске омладине и фонд богословског подмлатка, Последњих година ове су суме удвостручене, ·

Ортанизација нашег друштва губи смрћу Епископа дра Георгија свога оданог пријатеља, и заштитника.

Вечан му помен,

НАША ОРГАНИЗАЦИЈА У БАНАТУ. — Преко Епископа банатског пок. дра Георгија наш је Главни одбор одашиљао нашој браћи, која, живи у Румунији, веће поклоне књига и ревија, Покојни Епископ Геор-