Bratstvo

= 10 —

Прчкој и горе у Русији; на три од пет континената; у Европи, у Азији и у Африци; свуда на копну, у ваздуху и у морским дубинама; јунака, који своје кости посијаше од Челопека, преко Мердара, до Куманова, Једрена и Скадра; од Гучева, Рудника и Дера, па све до Албаније, а послије ње од Солуна, Кајмакчалана, Добруџе, Доброг поља и побједоносног пута у Отаџбину.

Гробови њихови или се никад нису знали, или су одавно преорани; мајке њихове или дјеца, престала су давно да их оплакују. И ма данас. палећи весштанице на овом свијетлом, заједничком гробу који ју и који ће остали симболички пантеон свију њих, чинимо то у славу и за покој душа свију њих и призивамо њихове душе које се сада ту око нас, задсвољно роје, и захваљујемо им.

Многобројни нароп на свечаности освећења Спомен капеле (Фото Ћ. Божић, Сарајево)

Захваљујемо им нарочито данас када нови рат у свијету поново узима маха; када право јачега, више него икад почиње да господари свијетом и поново да пријети да све мале, све слабије и све мирољуСивије народе лиши слобод“. Захваљујући им, ми треба да се сјетимо ријечи које је, 1919, говорећи о албанској Голготи српског народа, за коју је казао да значи напоре које је свјетска историја тада забиљежила, први пут, -— изговорио легендарни Краљ Ујединитељ Александар , да из тих напора можемо да повучемо поуку:

»да је љубав за слободу малих,

јача од насиља великих« да се сјетимо све вјечите истине која се потврдила и на нама и да бу2гомо спремни да — ако затреба — сви до једнога устанемо у одбрану тако скупо, тако крваво плаћене слободе!

Обраћајући се Вама, господине ђенерале, као претставнику наше славне војске, могу да изјавим ово: Ми ни часа не сумњамо да су наши данашњи команданти пукове и армија достојни насљедници својих славних претходника и да ће знати и умјети да нас поведу из побједе у побједу — ако неко покуша да нападне нашу самостално и нашу слободу.