Bratstvo

__ [92 —

Јер, ми сви у једном: ријешени: Туђе нећемо, а своје недамо: Краља, отаџбину и њену слободу бранићемо до посљедње капи крви.

А. теби, омладино, — теби упућујемо да проучиш народну историју и Да из ње сазнаш са колико жртава је и како је скупо плаћена наша самосталност, наше уједињење и наша слобода да савнаш и да то увијек имаш на уму.

Јер. наша народна историја има толико величанствених дјела и одлука; толико јуначких подвига и племенитости; толико примјера. здравог схватања слободе и државе, да по њима најлакше можеш да нађеш прави пут у своме животу, да у њима нађеш најљепшу духовну храпу и безброј примјера како треба живјети, радити, па и умријети за народ и за његове идеале.

Остављајући теби, омладино, у аманет ове свијетле гробове позивам Те да на њима дрпиш снагу у раду за народ и да свај завјет пре даш онима који дођу иза тебе.

Завршујући говор, позивам вас да кликнемо. Мека је слава, хвала и вјечан помен Великим Краљевима Краљу Мученику Александру И Ујединитељу, као и свмиа јунацима, знаним и незнаним, из борби за наше ослобођење и за нашу слебоду.

Истовремено вас позивам да се помолимо Богу да нашој узданици, нашем Младом Краљу Петру П Свемогући даде снаге и моћи да крму државног брода могне чврсто узети у руке и њиме управљати на добро Овоје и Свога народа.

Да живи Њ. Величанство Краљ Петар!

Да живи Њено Величанство Краљица Мајка Марија, Његово Краљевско Височанство Кнез-Намјесник Павле и сав Дом славне династиј Карађорђевића !

Боже правде, Ти ште спасе од пропасти до сан нас

Чуј и од сад наше гласе и од сад нам буди спас.

| Ове веома дирљиве свечаности завршене су помеком Србима и Српкињама грађанима старог Сарајева, а затим родитељима г. Стеве Прњатовића, који је са одбором црквене општине учинио највише да се оствари овај споменик после две деценије чекања и који је помогао одбор својим великим прилотом да се сви радови изврше по пројекту.

Задужбина Неђе Цнјетковића

У недељу 15 (2) октобра т. т. свечано је ссвећена. новоподигнута, лепа црква, задужбина Неђе Цвјетковића, неписменог сељака и трговца из Дервенте срез Власеница. Задужбина Неђе Цвјетковића налази се на путу из Милића у Нову Касабу, у срезу власеничком, на десној обали Јадра, на једном узвишеном брежуљку, звансм »ДЦрквина«. Ова новоподигнута црква има своју предисторију.

На томе месту званом »Црквина«, године 1906, откопани су темељи нађена је трапеза и амвон, некадање велике п лепе цркве наше. На Аћим и Ану 1906 године цела, парохија Милићева крчила је и копала »Црквину«, све док под дебелим стојем земље од неколико метара, нису нађени и откопани темељи црквени. Од тада сваке године, на дан Ов. Јоакима и Ане, на тим зидинама порушенога храма, одржавала се је молитва, са великим збором црквеним. ;

Један од главних покретача, да се »Црквина« прекопа, био је врло угледан члан одбора цркве милићске, Обро Цвјетковић, тежак и марвени трговац из Јавора, код Милића. Када је »Црквина« искрчена и прекопана, када су се темељи порушенога храма пронашли и открили, када је

амвон и трапеза света, озарена зрацима сунчаним поново заблистала —