Bratstvo

== 200 —

Да би ови православни житељи могли вршити своје верске дужности, молити се Свевишњем Богу у своме храму и своју децу из малена, шиљањем у цркву, упознати са верским дужностима, те на тај начин верски и духовне их одгојити и створити од њих верна чеда Светосавске цркве, насушна је потреба да и ово место има срп.-правосл. храм.

За ожиоотворење свог Богоугодног дела житељи ове варошице покренули су акцију за подизање храма и у том циљу основали пре неколико година овај Одбор, који је све могуће уложио да до остварења циља дође, али у томе није ни до данас потпуно успео, из разлога што. је овај крај скроз пасиван а тако исто и сама варошица.

До сада је успело поред поклоњеног земљишта сакупити још и 60.000 динара, која сума новада није довољна нити за градњу једне мале капелице.

Одбор се обраћа са топлом молбом браћи Србима и СОрпкињама да помогну подизање храма.

+ ПРОТОЈЕРЕЈ ДУШАН КОМЉЕНОВИЋ, парох сарајевски, добротвор и члан Главног одбора нашег друштва упокојио се у Господу 18 (5) новембра о. г. у Сарајеву. Идеалан свештеник, одличан проповедник, сарадник просветних и добротворних друштава, истински отац сиротиње, ожаљен је од своје пастве и својих другова. Тужну вест уредништво је примило при закључку овог броја. О његовом животу и раду плодном и корисном по пркву и народ донећемо посебан чланак као и о његовом раду у нашем друштву. Нека је вечан помен најугледнијем свештенику, протојереју Душану.

Садржај:

Вл. Јанкулов, Шта је смисао нашег живота,

Евгеније Спекторски, Француска револуција и религија,

Др. Тихомир 'Тот, Тајна успеха у проповеди,

. Спомен капела Видовданских хероја на Кошевском гробљу, Ј. Брежанчић, Задужбина Неђе Цвјетковића,

Хроника, 5

Белешке,

»БРАТСТВО« излази једанпут месечно. — Претплата годишња, 40 Динара, пслугодишњља 20: Дин. За иностранство годишња, је претплата 100 Дин: »Братство« чек конто 1394.

За Штампарију »Просвета« одговара: Јован Карић, Сарајево

с