Bratstvo

— 210--—

тор, већ једно разитрано занимање на великом делу освојења, душа, једну од најкориснијих вежби једне савремене духовне гаскезе. -

Уз моју серију о „Десет Заповеди написао сам предтовор под насловом „Проповедање по новом начину." Његова, ће се установљења лакше разумевати, када се прочита и са дашњи мој увод. Покушао сам ипак како у својим до сада штампаним проповедима тако и у оним што ће још изаћи, да тизнесем прописе „проповедања новим начином“ и из „Тајне "успеха у проповеди“ и у стварност.

(0, да би ми пошло за руком да са својим делима унапреЂујем свету ствар проповедања нове врсте макар само и један корак, да се на свој мојој проповедничкој браћи а и на смитреном писцу ових редака, посведоче речи св. Писма: »Реаи "та Ропипи5 Ипеџат гтегседет теат ећ :п !рза Таџдађо ешт« (Пропов. 51, 80).

+

„Ми доживљујемо наступ једног новог времена" пише Хонеф у својој књизи: „Митуепшт Мег!“ стр. 5: „Ново се у народу и држави подиже пред нашим очима. Ми морамо да сарађујемо, да оне живе стваралачке снате наше свете вере буду потпуно искоришћаване за обнову нашег народа. Више нето икада мора проповедник божанствених истина данас бити на своме месту, да би оне вечне непролазне вредности хришћанске вере дубоко усадио у срца и духове људи, који хоће да изграђују један нов народ.“

Морамо узети озбиљно хришћанску акцију, морамо из пасивности и обранбеног стања прећи у већа активисања и у "продубљење верског живота, упознавати вернике више са дратоценим благом вере и литургије, нарочито са разумевањем евхаристијске тајне вечере, тога огромног чуда од љубави и милости, да то упознају и заволе. Више љубави, делотворне љубави према ближњем. Тада ће тек проповед да, сачува вернике од скамењења у бесплодној, чисто механичкој и "чисто привидној црквењачкој побожности. Морамо пре свега привести младеж Христу у евхаристији и придобити је и "одушевити за велике хришћанске идеале, јер уз кога је младеж његова, је будућност.

Будим Пешта, 1 јануара 1934.

Д-р Тихомир Тот,

професор универзитета, «Шревео: Нед. Миладиновић)