Bratstvo

–- 209

целој земљи. Још су свежи милиони гробова цвета. хришћанске омладине у Европи, а отањ се диже да сатори и нову омладину која је тек после рата уцветала. Још се чине помени над покланом децом и над угушеним старцима, и стаљ рицама; још мајке нису скинуле- прнину за синовима својим, ни сестре за браћом својом: још порушени храмови нису оправљени; још уништена села и градови нису дозидани; још гранатама, преорана поља нису уравната за орање плутом; још се перо писаца није утупило ни језик инвалида заморио описујући адске ужасе Светског рата — а људи острБљени братском крвљу и умрљани злочином, улажу и труд и имовину и хлеб и сузе сиротиње да поново ову планету. обуку у пламен ратни.

Сачувај Господе, изабране Твоје од новота стида пред незнабошцима. Сачувај крштене људе Твоје и народе Твоје од новог подсмеха сатане над створењем Твојим. Омилуј се бар на ангеле Твоје свете и не допусти, да опет ожалошћени тледају безбожна. дела. хришћанских народа: 5:

Смилуј се на свеце Твоје и праведнике и не дозволи, да пред престолом Твојим небеским опет обарају очи своје стидећи се својих сродника и потомака овде на, црној земљи. Ради ангела и светаца и праведника Твојих на небу, дакле, више него ради нас, помилуј нас, Мнотомилостиви.

И ради љубави Пресвете Матере Твоје, Богородице, према, Теби, Господе Исусе Христе, и према, цркви Твојој на вемљи, Винограду и Рукосаду Твоме, заустави руке наше од злочина, и спаси нас од нас самих.

Спаси савест нашу, спаси душе наше. Да би и ми, милошћу Твојом спасени, у своје време увеличали свети народ Твој у бесмртном царству мира, светлости и живота, где од вечности у вечност живиш и царујеш Ти, Троједини Боже наш, коме нека је слава и хвала, блатодарење и поклоњење, од свих светих сила на небу и од свих поколења на земљи на век века. Амин.

Епископ жички Д-р Николај

Савјети православним Србима

Моли се Боту! Увијек. Јутром и вечером. Шре сваког рада и кад свршиш посао. Кад се молиш не говори много, али што речеш, нека буде из чистог срца. Тада ће Бог прими“ ти твоју молитву и биће с тобом. А благо оном коме је Бог помоћник. |

Моли се Богу у заједници са кућном чељади! Стани са, свима, пред икону и припаљено кандило, па, се помоли, И Бор ће вас све блатословити. Дух Божји биће у дому твоме.