Bratstvo

204

Моли се Богу у заједници с браћом! Дођи неђељом и празником св. цркви, ту ћеш наћи своју браћу. Уђите у храм Божији и заједно ог молите Богу за свога Краља и за. цио народ. Бог ће нас помиловати. Наша српа испуниће се једномислијем и завладаће међу нама слога и љубав. Ако Бог буде с нама и буде слоте и љубави међу нама, Србину неће нико нанијети зла.

Држи посте! 'То су света времена кад савлађујеш тјелесне жеље и похоте да докажеш да си духовни човјек, да си Божји човјек. Пост разведрава душу, као што вода освјежава лице. -

Покај се за гријех и исповједи га! Исповједи га савјесно и са тврдом одлуком да га не поновиш. Ов. црква ће те разријешити од гријеха. И Бог ће ти опростити. Постаћеш као невино дијете и осјетићеш радост у срцу своме.

Причести се! Св. причест је највећи небески дар. Исцјелиће твоје тијело, а душу посветити. Ту ћеш примити самога Господа и сјединићеш се с њим. Зато приступи путиру. Приступи му у најчистијем и најовечанијем руху. Кад ти је душа, чиста и свијетла, нека и тијело буде чисто и свијетло:

Прививај Богородицу, св. матер Божију, анђеле и угоднике Божје! Велика, је њихова моћ. Они ћете заступати код Бога. Они ће те заштитити од сваке напасти и искушења. Они ће те упутити путевима, који воде у царство небеско. Нарочито призивај светитеља свога, своју Крену Славу; не заборави га никад да не би тебе заборавио светитељ Твој.

Опомени се предака својих! Сјети се свјетлих царева, и краљева наших, светих патријараха и владика. Сјети · се славних војвода и јунака. Ојети се великих учитеља. Они су стварали и створили сјајну историју српску, којом се ми да“ нас поносимо. Они су ударили темеље нашој слободи и величини. Али не заборави да су у тим подвизима имали удјела. и твоји ђедови и прађедови, што сада мирно у гробовима, почивају. Опомени се и њих. Очисти гробове њихове од корова. и трња, и окади мирисним тамјаном. Запали воштаницу, сагни главу и. помоли се Господу за њих.

Поштуј оца свота и матер! Они су ти најсветије благо на, овоме свијету. Отад ти је живот дао, а мајка те млијеком задојила. Они су те научили ногом ходити и српски говорити. Од њих си се научио Богу молити и крену свјећу прислужити. Не учини им ништа на жао, јер тешко дјетету на које родитељ уздахне.

Љуби свота друга, буди му вјеран и старајте се о дјеци својој! На то си се заклео пред Богом и св. олтаром. Гдје влада љубав. вјерност и слога између мужа и жене и гдје родитељи воде бригу о дјеци, ту срећа царује, ту је напредак.

А