Bratstvo

= 152 =

ћо моја, кад би ми сви знали, да је Творац наш од сваког од нас створио храм Себи; кад би ми сви сматрали тело своје за цркву Божју, у којој Бог станује, и кад би у тој својој интимној цркви били у сталном додиру са Богом у страху и трепету од чуда а кроз мисли и молитве, ваистину не ди нам онда, требале многе цркве од креча и камена. Но цркве од креча и камена потребне су баш зато да пробуде ту свести то сазнање код нас о нама самима као храмовима Божјим, као светињи Божјој. Јер нас је свети Бог савдао да будемо светиња Његова.

Тако дакле и овај нови храм има довољан разлог за постојање у томе што ће бити будилник свести и савести код људи. Како је дивна направа сат будилник! Он нас пробуди у одређени час; пробуђени ми се дижемо од сна као из мртвих и радујемо се што смо се ослободили мрака успаваности и лажних фантазија у сну. И овај храм намењен је томе да као будилник буди душе људске од успаваности свести и савести, и ослобођава их од лажних сањарија и фантазија. Он ће заиста бити најкориснији будилник, који ће уносити радост у тужна срца, разгонити очајање код очајних, улевати храброст у изнемогле, дизати пале, осветљавати неравумне, питомити сурове, братимити разбраћене, потсећати заборавне — на што потсећати % На смрт и на суд Божји. Да би се сви људи сетили своје блиске смрти и страшнога суда, Божјега те похитали да се покају, да се поправе и украсе многим добрим делима, како је писано и заповеђено у закону Божјем.

Овај храм ће бити будилник свести и савести људске. Но пробуђени више воле трубу него будилник. Овај храм биће и труба истине Божје. Основна истина, коју ће овај храм трубити народу јесте, да је Бог посјетио род људски кроз Господа Исуса Христа. Јавио се прије 19 векова истински Месија, кога су јеврејски пророци јасно прорекли и кога је сав род људски од прапочетка, историје жудно очекивао. Јавио се Он као понижени човек, слично неким моћним царевима, који су се прерушивали у просјаке и ходили по народу да виде како народ живи и од чета трпи. Невнабожачком свету Он је открио јединота правога Бога, који је и Творац и Отац и Судија. Творац свију. Отац оних који за-

НИ