Bratstvo

служе назвати се Његовим синовима и Судија свих праведних и грешних. Заблуделом свету показао је јасно пут живота. Суровоме свету доказао је својим примером да је милост силнија од суровости. Овојим чудесима објавио је неограничену моћ Божју над демонима и људима, над болешћу и смрћу, над стихијама и поретцима природним. Својом 6очанском љубављу загтрејао је и откравио залеђена, срца људска. Истакао је вредност човека. изнад сваке културе и сваке творевине васионске. Избором неписмених рибара и ганатлија за своје апостоле Он је дао Своје поверење најнезнатнијим међу синовима људским, опет да тиме покаже колико: цени човека, као човека, без обзира на његово стање и имање, или одело и порекло. Својом крвљу запечатио је објављене истине свету. Овојим васкрсењем и вазнесењем отворио је небесну отаџбину нашу и пропутио у њу душама нашим. И рекао је и прорекао, да, ће опет доћи на крају драме света; у последњем њеном чину, да ће се јавити у царској сили и слави, да сабере све живе и умрле и да суди свима по правди. И по нашем светом инџијелу и по муслиманском алкорану овај Исус Месија биће судија свему свету. Узалуд Јевреји још чекају свота месију, свота надионалнот месију; дошао је универзални Месија, свечовечански спаситељ и до ћиће опет на крају времена.

То је основна истина наше вере, то управо извор свих званих великих истина о Богу, о души, о путу и о суду. То ће трубити овај храм у хармонији са хиљаде осталих хришћанских храмова по нашој земљи и по целој планети земној.

Овај храм ће дакле бити труба истине. Но хришћани који су познали истину Божју траже од овог храма да он буде штит у одбрани истине Божје. И овај храм ће морати бити штит истине. Од чега ће он бранити истину 2 Од сујеверја или надрилекарства. Постоји мало и постоји велико сујеверје или надрилекарство. Мало сујеверје или надрилекарство је кад неко везује лику око грма да би га пустила. гровпица, или кад неко чара са растопљеним оловом, или кад неко гаси углевље у ћасу. То надрилекарство обично се пришисује Цитанима. Називамо та малим због тота што је оно штетно само појединцима. Али браћо моја, постоји једно страховито надрилекарство, које је косило и коси милионе људ-