Bratstvo

—— 15 =

ваша јесте чудо. Јесте ли то ви сви што стојите у хиљадама, око овог храма и у храму Срби % Ако јесте, онда је то чудо. Јер непријатељи ваши који су вас сатирали и клали и палили и уништавали, мисле да вас више и нема у Херцегбости. А гле, има вас као густе траве, која покошена бујније расте. А где су они који су вас вукли по тамницама и губилиштима % Пали су и пропали, као што морају пасти и пропасти од руке Божје сви надрилекари, све злурадице, сви који зло раде а добру се надају. Бог је праведан. Нека, вас Ом сложи и умножи.

Реч Преосвећеног Епископа жичког Николаја“)

Српски народ у Босни и Светосавској Херцеговини увек се умео збијати у густе редове, како онда кад је требало културно радити тако и онда кад се је требало у опасности бранити. Босанци и Херцеговци у томе су служили примером осталом Орпству. Тако је било у давној тако и у скорој прошлости. А да је тако и данас сведочи нам нова и моћиа, сртанизација под именом Савета српских и осталих падионалних друштава у Хердегбосни у једну органску целину. Друштва, која су ушла у овај Савет као и велики родољуби који руководе овим Саветом најбоља су гаранција за успех повог покрета удружених сната.

Речено је у Св. писму: Шта има тако добро и тако красно Него кад браћа живе заједно. А сам Спаситељ наш заповодио је ученицима својим нераскидљиво јединство говорећи: Будите једно као што смо Ја и Отац једно. Шта то значи ако не, да поред крвног јединства потребно је за успех једне заједнице људске још и јединство духа, јединство Мисли и јединство циља. Такво дакле јединство једне заједнице или једне нације, јединство духовно и морално поред етничког претставља и хришћански идеал. А где је хришћански идеал, ту је и благослов Божји, ту сигуран успех и успех и сигурна победа. Ја бих се радовао када би и цело човечанство усвојило тај идеал. У осталом српски народ је

%) Прочитана на Духовној академији, коју је приредио Савјет „трпских и осталих националних друштава у Сарајеву, 7 септембра 1940.