Bratstvo

== 14 <=

какав начин не може више да постоји никаква секта, чија се доктрина и ритуал разликује од историских вера, заштићених и одобрених од државе.

Чл. 2. Апсолутно сви молитвени домови који су досад припадали религиозним друштвима и сектама, забрањеним или толерисаним, одмах се затварају.

Чл. 3. Полициски ортани, са локалним административним властима, дужни су да одмах изврше затварање молитвених домова, наведених у члану 2.

Чл. 4. Саошштиће се свима архијерејима хришћанских веронсповести у земљи да ставе на знање свештеницима из своје јурисдикције: да хитно доставе Министарству вера и уметности свако отступање и супротстављање. Сви они који би толерисали или прићуткивали овакве ствари, храбрећи и потпомажући на овај начин одржавање религиозних друштава и секти, сматрају се да су погазили битне дужности своје службе и мисије и као такви биће одмах суспендовани с положаја који заузимају.

Чл. 5. Све непокретности, у којима су смештени молитвени домови, преписане на име локалне организације једног религиозног друштва, или секте, прелазе одмах у својину државе, која ће их наменити најце„тисходнијим материјалним потребама хришћанских вероисповести.

Заштићене и одобрене вероисповести

Румунска држава штити и одобрава рад на својој територији следећих историских вероисповести:

1. Православна хришћанска, као доминантна религија у држави; +. Грчко-католичка (унијатска); 3. Католичка (служба латинска, грчкорутенска и јерменска); 4. Реформаторска (калвинска); 5. Евантелска (лутеранска); 6. Јерменско-трегоријанска и 7. Мухамеданска вера.

Држава румунска само констатује да постоји мојсијевска вера, која "треба да се манифестује сагласно последњим министарским одлукама «Објављена. је Уредба. о јеврејској вероисповести, која ограничава број синатога и за сваку треба тражити писмено одобрење од Министарства. 'Мојсијевска вера дозвољава се само »под условом да буде у сагласности са основним принципима садашњег уређења државе«). Јевреји су у тешком положају !

ЦРКВА У БЕСАРАБИЈИ. — Совјетске трупе од уласка у Бесарабију до данас нису правиле никакве сметње верском исповедању. Божја, «служба у црквама се служи слободно, народ иде у цркву, црквени обреди јавно се врше. Готово сви свештеници уочи окупације напустили су парохије и прешли у Румунију. Многобројно монаштво остало је на свом месту. Како су многа манастирска имања раздељена сељацима, монаси су се растурили по парохијам и заменили отсутно свештенство

Исто је стање цркве и у окупираном делу Буковине, само у економском погледу је врло тешко: нема намирница на живот, а којих има "тодико су скупе да их је тешко набавити. Чувена палата Митрополије у Черновицама претворена је у касарну.

Белешке

РОЂЕНДАН Њ. ВЕЛИЧАНСТВА КРАЉА ПЕТРА ПИ. — Прослава, "рођендана Његовог Величанства Краља Петра Џ, нарочито значајна стота што на дан 6 септембра ове године Његово Величанство Краљ улази у наступајућу годину свота пунолетства. Народ Сарајева радостан је што је са њим у молитвама за дуг живот и напредак нашег Краља, учесгвовао Њетова Светост Патријарх Српски Господин Гаврило са Преосвећеним Архијерејима.

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО ГОСПОДИН МИТРОПОЛИТ "ПЕТАР И ПОДИЗАЊЕ ХРАМОВА У НАШОЈ ЕПАРХИЈИ. — Мноте цркве подигнуте су од ослобођења до данас (Витовље, Хаџићи, Кисељак, Мокро, Бреза, Борика, Ново Сарајево, Прибој те многи парохијски домови и натродни домови по жељи и интенцијама Високопреосвештеног Господина