Bratstvo

-- 79) ===

Митрополита Петра. Не жалећи труда и материјалних жртава Високопреосвештени Митрополит учинио је ове да се храмови подигну, украсе фрескама и орнаментима и да се у њима служе свете литургије. Храмови у Брези, Новом Сарајеву и Прибоју, те Спомен капела на кошевском тробљу, подигнута инициативом и средствима претседника, Управнот одбора српске црквене општине у Сарајеву г. Стеве Прњаловића, својом лепотом и архитектуром претстављају најлепше дркве у нашим крајевима.

ЕПИСКОП ЖИЧКИ У ОМЛАДИНИ БРАТСТВА СВ. САВЕ У САРАЈЕВУ. — У петак 6 септембра у 7 часова у вече посетио је Преосвевени Епископ жички Господин Николај Омладину Братства Св. Саве. Поздрављен од омладине одржао је говор о значају речи братство. Француска револуција створила је крвљу и борбом стање, у коме се појавио појам човека као грађанина. Појам грађанина, требао је да изједначи људе, који су се делили по класама. Ова борба трајала је дуго времена, вођена је са великим жртвама, основана на, сили. Друга револуција бољшевика истакла је појам друга, руски товаришча, Значење ове речи није друго нето као да долази од речи товар т. ј. да је друг другу тежак као товар и да та тако човек и сноси. Овако схватање оснива се на, једној идеологији, која се темељи на сили. Супротно оваквом схваћању појма човека наш народ гледа у сваком брата. Помози брате, дођи брате, хајде брате, та је реч ушла у нашу конверзацију и појам братства истиче се изнад осталих. То су осетили и други народи у дотицају с вама. Не треба, да се угледамо у велике народе, јер од тих народа не можемо много очекивати. Овакво схраћање братства народа даје нашем народу месијанску идеју братства, коју ће он проводити. Насупрот сехваћању великих народа и леве и десне песнице наш народ свуда истаче појам бралстава, кад су у питању људи и човечанство. Омладина, која иде путем ових мисли и идеја, полази једним истински правилним путем. Фтота је и пут омладине, која истиче братство, једина и права.

ХРАМ СВ. ПРЕОБРАЖЕЊА У НОВОМ САРАЈЕВУ. — Народ Нотог Сарајева и села, која припадају долачкој парохији, није имао своје ботомоље. Нешто ради великог сиромаштва наших радника, мнотебројних с парохијана долачке парохије и тежака, који су со тек пре неколико година почели подизати после ратних страхота и последица, акција 32 подизање храма није могла да напредује. Сума, коју је бивши парох покојни Јован Шкаљак сакупио била везнатна за овако велике радове. Доласком на парохију младог и атилног свешетника, г. Вељка Шкаљка, оснивача нашег месног одбора у Новом Сарајеву и одбора под претседништвом Г. Јована Вукотића почела је најозбиљније сабирна акција. Певачко друштво Петар Велики Ослободилац поклонило је земљиште за градњу храма. Одбор је половину земљишта уступио Градској опћини, која је подитла на том земљишту школу. Наш познати архитект и професор Београдског универзитета г. Александар Дероко израдио је план храма па основу архитектуре Петрове цркве на Дежеви код Старог Раса, престонице Стевана Немање. Мешањем камена и цигле даје се веома ефектна комбинација живости, Решење светлости, унутрашњег распореда, а нарочито хора, потпуно је успело. Отилско јединство црквених утвари, специално свећњака и полилејеја са свим особинама наше старине даје веома јаку импресију. Опсег куполе омогућава и величину полилејеја по угледу руске Исакијевске цркве. Академски сликар г. Зоњић израдио је по нацрту г. А. Дерока орнаментику, фреске и ликове. Портрети Срба светитеља успели су јер је њима дата карактеристика појединих светитеља. Јединство стила, није сачувано екпресионизмом Христа и Ботородице у иконостасу. Тако исто и анђели у куполи могли су бити замењени старијим стилом.

Сарајевско предузеће »Протрес« (Гг. М. Јовановић, Бељко Бесаровић и Фрајер) овим делом показало је да је на достојној висини, учинивши крајње напоре да се оно оствари у овако дивној фррми. Ралови су стали 1,200.000 динара, сликарство око 80.000 динара.

“ Са овом грађевином Сарајево је добило нови уметнички украс.