Bratstvo

= 146 —

«свештеницима, призовемо нашом заједничком молитвом Ми лост Творца Бога, да својом неизмерном благодати освети овај величанствени храм, у коме ћете се ви и ваши потомци Богу молити и у братској љубави једнодушно борити заверу Еванђеља Христова (Фил. |, 27).

Ако је тачна она хипотеза, да сваки период времена има свој посебни задатак, онда се може рећи да и ово наше лоба има неку нарочиту улогу у животу човечанства.

Судбоносни дотађаји замахом грубе силе потресају основе живота и уништавају поредак у односима међународним, међуверским и међусталешким. Под фирмом економскога развитка и социјалне правде, груби материјализам, свом жестином насиља, руши идеале и угушује духовни живот у свету. И у крвавој борби љута битка ое одиграва ивмеђу силе и пра ка и права, бев силе! Насиље гони човека испод крова, правде, тишава његову личност слободе и достојанства и принудно га претвара у предмет мржње и објект страха !

Поред свих успеха културе и цивилизације, поред свих открића и изума науке и технике, поред свих напора хуманиста и миротвораца, поред свих политичких групација и савеза — краће речено, поред свега толико истицаног и толико хваљенога, прогреса савременог човечанства — двадесети век донео је свету паклени хаос душевне депресије и крвавих преЕрата. Ово страховито стање, у комејсе најсвирепијим злочиџима туши и руши живот људи и читавих народа, има свој узрок и циљ са. свима својим фарисејским правдањима, у васкрсу раворних идеологија и мрачних доктрина, које се калеме и копирају из старог незнабожамчкот света под фирмом реформи и тековина некаквог новог поретка у животу људском на земљи.

Како је хришћанска црква најјача духовна сила, која ботосткровеним хришћанским учењем, ево две хиљаде го дина, проповеда љубав према бжижњему, чува истину, траг жи правду, штити личност, слободу и достојанство човека, и стара се за морално савршенство и спасење душа људских у вери Опаситеља света — то нове превратничке религије паласом своје жучне енергије и употрбом мача и огња хоће да сруше и униште Хришћанску Цркву, како би Европу и њену цивилизацију повратили у дохришћански лавиринт старот бездушног и мрачног патанизма.

а