Bratstvo

=— 12 с=т

Никад у историји света истина и поштење нису имали тако тешких искушења и већег понижења него данас; и никад у животу човечанства, неправда, лаж и корупција, нису имали више блатовољења, и веће части него данас. Позната. догма: „циљ оправдава средство“ достигла, је у наше доба кулминацију примене и у теорији и у пракси.

Неумрли Његош вели:

„Страдање је крста добродетељ !" ·_ „Васкрсенија, не бива без смрти!"

У овим речима тенијални Њетош указао је на петовековни гроб робовања, и прорекао је победоносни васкрс «слободе свога, народа. Удес судбине проширује, како изгледа, сву Њетошеву визију на живот целе хришћанске Европе.

Чувати терен истине значи гледати суровој стварпости право у очи. Јер истина, и ако често пута горка, свагда је корисна.

Потледајмо, и ми, драти слушаоци, мудро и одважно «стварности у очи!

Највећи просветитељ и творац духовног живота Орп«скот Народа — Св. Сава Немањић, поставио је као најузвишенији принцип живота хришћанско учење у дивној нашој ери Православној. И он, преко Свете Српске народне цркве, позива вас, да у овим критичним временима потражимо у Чв. Писму упуте од нашег Спаситеља и Божанског учитеља, који упозорава :

„Изаћи ће лажни Христоси и лажни пророци... имноге ћо преварити. Устаће народ на народ, царство на царством земља ће се трестипосветуибићегладинбуке. СОтражите једнакои модите се Богу, дабисеудостојили избећи од свега онога што ће ав збити. Нисам дошао да погазим законе и пророке, већ да их испуним. Ко иде за мном, нећа ходити потами, негоће имати видело живота“. (Мал, ХХЛУЈА, 24 Мт и Маре ХИ ва Јука -Х Х! 86: Јов. УШ 19).

И данас, када наше покољење стоји пред призором суд'боносне атоније, која дави и руши хришћанску Европу, ми треба, да, се путоказом Ов. Саве упутимо на извор живота, на «Ов. Еванђеље Христа, Спаситеља.