Dabro-bosanski Istočnik

Ер. 2.

Д.-Е. ИСТОЧНИК

Стр. 29.

Број 422.

Окружница

свима окружним •аротопрезвитерским уредима а преко њих циЈелом свештенсжву на извршење налога.

Ова је Митрополитека Конзисторија из сједнице своје дне 13/2б. децембра 1882. број 1224 држане, Високој Ц. Кр. Земаљској Влади поднијела иредлог: да се за парохије васцијеле Богоспасајеме Архидијецезе босанске, набаве матрикуларни протоколи. Висока Ц. Кр. Земал,ска Влада извол,ела је овај предлог конзисторије, одписом својим од 10/22. марта т. год. број 2709 усвојити и одобрити, с тим додатком: да конзисторија о том у свом сопственом дјелокругу сходне одредбе издати благоизволи. Усл>ед тога је у данашњој сједници конзи сторијалној закључено ово: I. Да се надлексни Протојереји позову наложити својим подручним црквеним општинама, нека својим путем поднесу исказе, која општина матрикуларних протокола још до данас нема, да им такове конзисторија набавити може.

II. Свака је општина дужна усљед тога један предујам од 6 Фор. а. вр. неодложно овој конзисторији послати, како би се овдје нужни протоколи — који ће најмање до 200 табака изнијети — набавити могли. III. Кад се протоколи набаве и конзисторија рачуне од Ц. Кр. државне штампарије добила буде, биће и оп-птине нуз доставу протокола, уједно са рачунима убавјешћене. Благовјенству вашем налаже се предсто јећи налог тачно извршити, нужни новац чим прије од општина покупити, и на ту цијељ овој ковзисторији доставити. Из сједнице Конзисторијалне У Сарајеву, 28. анрила 1883. АЕ и Митрополит: Савва.

Врој 1629. 0 К р У I свему иарохијал Из поузданог извора дознало се, да се неким нашим црквама у Богоспасајемој Архидијецези нашој поклањају евангелија, књиге црквене, иконе и литије, које долазе из подозриве стране и без знања Нашег Архијерејског. — Страшећи се за моје православно стадо, да не би таковим ласкавим поклонима на клизави пут заведено и преварено било, те од свога светога православља одступило налажемо свему свештенству преко протопрезвитера, да се ни један неусуди црквене књиге и иконе,

I н и ц а шм светтенству ма од које стране оне долазиле, прије примити и у цркву унијети без Нашега Архипастирског благослова. Тако исто, ни по чијем наговору да се не може положити темел. којој новој цркви, без предходног на то благослова и питања Нашег. Из сједнице Конзисторијалне У Сарајеву, 29. новембра 1883. АЕ и Митрополпт Босански: Савва.

Број 1689 . 0 К р у I свешшенсшву дабрс Поводом пријаве Високе Земаљске Владе од 19. децембра о. г. под бр. 23.935, да је један свештеник свршетком септембра л. год. једног војника на допусту боравећи вјенчао без дозволе војничке области нужне у то име, што се противи § 24. обранбеног закона за Босну и Херцеговину, о чему је конзисторија већ 13. децембра пр. год. број 1196 издала доста опширно разјашњење, опет се упозорује православно свештенство ове Архидијецезе, да часнике и војнике стојеће у активној служби, за

I н м а -босанске епархије. тим оне линијској, службовној дужности подвргнуте момке, којима и ако су, на допуст стављени, неприпада право опроста од презентне службе, — нн под којим условом невјенчава без нарочите дозволе издане од војничке управе. Из сједнице Конзисторијалне У Сарајеву, 15. децембра 1883. АЕ и Митрополит Босански: Савва.