Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 48

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 1

Питање: Кад се одкрива и закрива завјеса на царским дверима у и,ркви при богослужењу ?

Одговор: I. Завјеса се не открива у вријеме свршакања свакодневног ељедујућег црквеног богослужења, и то: 1. Кад се нита 9 час (који се свршава пред вечерњу); 2. На малој вечерњи (која се свргаава пред свеноћнпм бденијем); 3. На малом повечерју (које се свршава у току цијеле године, осим празника „Рождества Христова", Богојављења и дана великог поста (св. четрдесетнице); 4. На полуноћници (која се чита увијек у јутру пред почетак јутрење) ; 5. На 3 и 6 часу (које се чита у вријеме свршавања проскомидије); и 6. На велики пост завјеса се неодкрива: у вријеме великога повечерија, полуноћннце и часова: 3, 0 и 9 (које се чита у радне дане пред вечерњу). II. Завјеса се открива на царским вратима у вријеме сљедећег богослуже?ва :

1. При почетку велике вечерње (у свакодневне празничне, недељне и великопосие дане); 2. Пр« почетку всеноћног бденија; 3. При почетку јутрење; 4. По свршетку проскомидије; 5. На литургији при говорењу ријечи : „Двери, двери премудростију вонмем" ; и 6. При свршетку „Причасне" т. ј кад свештеник са путиром рекне : „Со страхом божијим и вјероју приступите" (и тад прилазе вјерни ради причешћа). Ш. Завјеса на царским вратима закрива се: 1. Послије одпуста на великој вечерњи; 2. Послије одпуста всеноћнога бденија; 3. На јутрењи послије одпуста; 4. На литургији послије „великог входа" ; 5. Послије ријечи „вонмем" — прод возгласом „свјатаја" ; и 6. Послије одпуста на литургији, Осим тога уз велики пост на Преждеосвјашченој литургији — послије великог входа, завјеса се закрива на половину, а послије возгласа: „Вон-

мем"

завјеса се са свим закрива.

Р Ј К 0 П 0 Христифор Крстовић из Придвораца, монах манастира Дужи, рукоположен је за ђагсона 4. октобра 1889. год. а за јермонаха 26. истог мјесеца и године ; и одређен је братству истог манастира. Петар Говедарица из Братача, ђакон и приватни слутаоц рел,. богословије рукоположен је за свештенигса 12. новембра 1889. год., и одређен је за помоћника своме оцу Ристи Говедарици, пароху у Залому.

Л 0 Ж е II И. Јован Гргуревић, учитељ из маиастира Житомишљића, рукоположен је за ђакона 14. новембра 1889, а за свештеника 21. истог мјесеца и годпне; и одређен је на парохпју у Љубушком. Лазар Ожеговић, ђакон и ученик IV. разреда српско-православног богословског завода рељевског, рукоположен је за свештеника 6. јануара о. г.

ЗЛ1** Умољавају се нротонрезвитерски уредн да што нрнје претнлату нопгаљу.

Штам. Шпиндлера и Лешнера.