Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 96

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 2

гдје је био учитељ. Год. 1881. запопи се и буде двије године код свога оца, протопопа Јоке Шпадијера капелан, а 17.- маја 1883. год. буде постављен у Прхову за свештеника, гдје је служио све до смрти своје. Оарајлије се добро сјећају Филипа ИГпадијера, јер је био један од најбољих учитеља, а при том ваљан Србнн и родолуб. Бзегови ученици, који су данас већ одрасли људи, врло се лијепо изражавају о њему. РадиО је доста на књижевном пољу, и то : у „Даници" и „Јавору." Писао је као редован дописник из Сарајева, у „Гласу истине." У „Бачванину," календару од 1872. год. има његова повећа пјесма, у којој је опјевао див-јунаке црногорске, а за тим биограФије 15 црногорских јунака. — Вјечан му спомен!

-ј- Отеван Енежевић

Православни епископ далматински и истријски, доктор св. богословије, витез гвоздене круне другог степена, командер ордена ФранцЈосиФа, великокрсник краљевско-српског ордена св. Саве првог степена, велико-крсник црногорског ордена књаза Дачила I. првог степена и т. д. послије кратке и тешке болести, исповиједавши гријехе своје и примивши свету тајну причешћа, прешао је дне 28. јануара о. г. у 4 и по сахата по подне из овог у бољи живот, у 84. години живота. Свечани спровод са опијелом обављен је у четвртак I Фебруара у 10 сахати прије подне По усгановљеном распореду.

Књижара .1уке Јоцића у Новом Саду.

Прспоручује црквеним општинама и српској православној публици своје велико стовариште свихцрквенихутвари као: Одежде. — Црне одежде при потреби погреба и ускршњег поста — Ђаконски стихара. — Небо од разних материја самота и свиле са позлаћеним ројтама и портом. — Црквени барјака I. од дуплог вуненог дамаста II. од чистог свиленог финог дамаста. — Богато израђени барјака са златом, сребром, и евилом извезеним. — Велик барјак названа литија, литија без круне и копл.а разноврсне израде, литија са круном и копљама целокупна израда. — Дитија најфинијег дамаст голдрајха. — Школсклх барјака. Пантљика за исте барјаке. — Ђачки стихара различите величине. — Налоња — Срачица. — Плаштаница (Христов гроб). — Спадајући делови за путир. — Копље (штица) за барјаке. — Чираци за часне трапезе. — Чираци за ношење за децу. — Рипиде с копљем уједно. Кадионице. — Полилеји од стакла. — Окови за св. еванђелија. — Часне двери. — Путири са дискосима. — Ћивоти. — Чираци позлаћени пред олтар. —• Потохљебница. — Кандила за олтар. — Крстови за частну трапезу. — Крстовп за барјаке. — Црквени Фењери. — Вјенчанице (круне). Вертена за ђаке ; даље печате са сликом храма п. т. д.

Уједно се препоручујем поштованој српско] публици, за израду свих позлатарских послова, као и за све у ту струку спадајуће радове, и израђујем као и ново. Тако исто јављам свима С р п. п р а в. ц р к в. општинама и старатељима, да примам све позлатарске послове, као : цркве з л а т и т и и м о л ов а т и. Особито препоручујем сл. црк. општинама, да примам чишћење и позлаћивање окова на светим Евангелијама као и увез истих у кадиФИ и све што у књиговезачки посао спада са најумјеренијом цјеном. Цјеновник шал,ем п. н. на захтјевање у крсто-плету безплатно и молим сваког г. купца и познаника, да и оном ценовник дода, који буде вољан, да своје потребе набавити може. Изашао је мојом накладом молитвеник са сликама под насловом : „Побожна размишљ а њ а" при слушању свете литургије епископа Герасима Петровића. (Шесто поправљено п умножано издање). Цена је: у платну са златорезом и позлаћеним корицама 2 Фор. ; у кадиФИ у три боје : црвеној, плавој, или љубичастој 1 комад 5 Фор., 6 Фор.; 8 Фор. ; у слоновој кости сребром окован 12 ф. ; и 14 Фор. у коритњачним корицама (8сћПс1кг51;е) 14 Фор. ; у бисер-шкољци (Рег1ти1ег) 15 Фор. ; У Н. Саду , 1890. с ноштовањем Лука Јоцић, књижар.

Штам. Шлиндлера и Лешнера.