Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 270

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 7 и 8

0'25 мет.. а урезана слова висока су 7'б у непуна два реда тако малог простора, центнметара. Ције.ш тај знаменити нат- ! —- чији прибдижан изгдед и вјеран склоп пис сложен је вјештачким скраћивањем | приказује сл>едећа слика:

жцадакштхагаввиз«

кв л'кто 6954. азк хрУстБ вог^ господинк уерцегк Отефанк вкздвиго\к \ра/ик сВАтаго к(ликол\8ч(ннкл ^рјстовл Гпчрпл ,нол<-: ел^ дл полдолит се ш лнгк гр-кшнол< владиц^: л4оел\8 \-рЈст8.

У писаним србуљама, а и у штамнаним црквеним књнгама пз мљетачке штампарнје Х\*1. вијека 1 ) што се у похраии цркве налазе, п које сам на ту цијел нарочито претраживао, види се сасвим истп облик слова, и исти начин скраћивања, — само што су слова у натпису још старијих, простијих облика. чиме несумњиво доказују своју древност, пошто су постала при крају прве половине XV. вијека 2 ). На предњој половици цркве налазе се 3 прозора из новнјег времена, и то 1 на прочељу, а остали на јужној и сјеверној страни, на другој пак половици цркве имаде само 3 прозора, и то 2 у олтару, а 1 на јужном избоченом простору. Овп задњи ирозори врло су малени, високи по 0.60 мет. а широки по 0*32 мет., а некада бијаху, вал.да нужде ради још мањи, макар да им је унутарња основа много већа. Као што се у самој црквн види, данашња унутрашњост цркве имаде 3 простора: храм са солејом п нузгредннм простором десно н лијево, за тим олтар, н побочни простор са сјеверне стране. Храм до иконостаса дугачак је 12'47 метар.

! ) Октоих Бож. Вуковића од год. 1536. ; — Триод, СтеФана од града Скадра од год. 1561. итд.

2 ) Види расправе, наведеие у примједби нод 1 на стр. 245 овог листа.

а широк 5*34 мет., просторп десно и лијево дугачкн су по 2 мет. а широки по 1*80 мет. Дуљина олтара до источног лука пзноси 2 - 07 мет., премјер лука 2 - 15 мет., дакле укупно 4*22 метра. Дуљина цијеле цркве унутра износи по том укупно 1 (:•(;(; мет. Пузгредни простор са сјеверне етране, на коме нема ни једног гтрозора, дуг је 3 - 15, а широк 1 '42 метра. Тавански је свод зидан, те иа старом дијелу цркве, изведена су ребра његова Л' виду шиљастих готских дукова, дочим пак на осталоме дијелу сасвим су обла. Висина до свода у храму изнаша око 7 - 30 мет. а у олтарској опсади 3'45 мет.; \- пригратцима пако по 2*81 метра. Црквене зидове с поља и изнутра покрива сада проста кречна обљепа, а некада су, како се прича, ти зидови били украшени сдиками. Код поправака прије недавног времена откривена је непосредно до простора за пјевницу, на мјесту, ђе је владичин сто, на зиду, голема, простије израђена слика св. Архангела Михаила, но данас се више не види, пошто је сва црква обљепљена дебелом кором, коју је набацала рука простих домаћих дјелатеља. Избочена јужна страна служи као простор за пјевницу, а сјеверна као прилаз у побочни просгор, у који се улази