Danas

TĐanas

6

subota - nedelja, 24 - 25. jun 2000.

Odluka Saveta bezbednostt Ujedinjeruh nacija

SRJ zahinanjeno UČEŠĆE i paspnavi a Balkanti

Nastavak sa 1. stane

Jugoslovenski izaslanik u UN Vladislav Jovanović je pred Savetom bezbednosti ranije govorio o pitanjima Balkana, ali to nije učinio od maja 1999. godine, kada je Haški tribunal podigao optužnice protiv Jugoslovenskih zvaničnika.

Četvorica ambasadora su bila za predlog da se dozvoli Jovanoviću da govori, protiv su bila njih sedmorica, dok su četvorica ambasadora bila uzdr-

žana. Rusija, Kina, Ukrajina i Namibija su glasale za, dok su protiv bili ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Bangladeša, Malezije i Kanade, a uzdržani - ambasadori Malija, Tunisa, ATgentine i Jamajke.

Ruski ambasador Sergej Lavrov je napustio sednicu i izašao iz sale odmah nakon što je obavljeno glasanje.

„Jugoslavija ima pravo učešća. Ona je zemlja čije interese

Podgorica - Socijalistička narodna partja Crne Gore ocenila je juče da glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte u Crnoj Gori nije dočekana po protokolu, već je „prokrijumčarena u NJIVIce“. Kako se navodi u saopštenju SNP, „umesto da, kao visoki gost, bude primljena u Podgorici“ Del Ponteova je „preko ilegalnog graničnog prelaza i granice koju U ovoj zoni, prema sporazumu sa Ujedinjenim nacijama, ne kontroliše Vojska Jugoslavije, prokrijumčarena u Njivice“.

Crnogorski zvaničnici razgovarali su prekjuče sa Del Ponteovom u Njivicama, kod Herceg Novog. Pre tog susreta, SNP Je najavila da će organizovati masovne proteste zbog njenog dolaska. SNP je ocenila da je glavni tužilac Haškog tribunala bila u Crnoj Gori „samo geografski gledano, iskoristivši ona tri kilometra teritorije Crne Gore koja su pod režimom takozvane Žute zone i pod kontrolom po-

SNP o poseti Karle del Ponte Crnoj Gori

„Pnoknijumčangna li Mjiuice"

smatrača Ujedinjenih nacija“.

„Crnogorski zvaničnici su to pokušali da prikažu kao još jedan trijumf svoje separatističke politike i novi poen u odmeravanju snaga sa ZVvaničnim Beogradom, ali ı političkim laicima Je jasno da je ovom “%·Šverc-komerc DOsetom crnogorska vlast prekjuče u Njivicama dala sebi još jedan autogol ı doživela žestok šamar“, ocenjuje SNP.

U saopštenju se navodi ı da je crnogorska vlast juče ugostila osobu koja, „u službi imperijalne politike jedne velesile, pokušava da čitav jedan narod prikuca na stub srama, istovremeno amnestirajući prave zločine 1 ubice“. „Gore od svega je to što se čitav CInogOorski establišment, na čelu sa tobožnjim predsednikom, postrojio pod konac pred gospođom Karlom i, u stavu mirno, saslušao nove naloge. Za tu bezuslovnu poslušnost ona im je odala priznanje“, navodi se u saOOpštenju SNP. (Beta)

direktno dotiče to pitanje“, rekao je Lavrov pred Savetom. On je ocenio da je rasprava o proDlemu Balkana „besmislena“ Dez učešća Jugoslavije, dodajući da se Haški tribunal koristi kao političko sredstvo. „Cak i optuženik ima pravo da se brani ili da brani svoj stav“, rekao je Lavrov. Savet je saslušao govore izaslanika UN za Balkan Karla Bilta ı generalnog sekretara EU za spoljnu politiku Havijera Solane. (Beta, Rojters)

Dragan Šoć o razgovoru sa glavnim tužiocem Tribunala

Nije nazuovanano 0 konkrigtnim Sliičajevima

Ministar pravde Crne Gore Dragan Šoć izjavio je da u razgovorima Ccrnogorskih zvaničnika s glavnim tužiocem Haškog tribunala za ratne zločine Karlom del Ponte nisu pominjani konkretni slučajevi za koje jetaj sud zainteresovan.

- Razmotrili smo opšte principe saradnje, na pragu onoga što je i do sada bila komunikacija između crnogorske vlade i Haškog tribunala - preneli su juče podgorički mediji Soćovu izjavu datu posle jučerašnjih razgovora crnogorskih zvaničnika i Karle de! Ponte u Njivicama, kod Herceg Novog.

Šoć je rekao da posebno nije bilo reči o sadašnjem jugoslovenskom premijeru Momiru Bulatoviću koji je,

_ 1. oktobra 1991. godine, u

svojstvu predsednika Predsedništva Crne Gore doneo „naredbu o upotrebi milicije za izvršavanje borbenih zadataka na dubrovačkom Tatištu“.

Plan akcije „JUJM, i Jane 2006)

Bopha nnptiv terorizma

Beograd - Rukovodstvo (JUL) saopštilo je juče da će „narodno jedinstvo i suzbijanje terorizma“ biti „praktični i svakodnevni zadaci“ te stranke. Najviši funkcioneri JUL ocenili su da je te zadatke „odredio interes naroda da se očuva Jugoslavija“, prenela je RTS. JUL je naveo da će se „energično i svim zakonskim sredstvima“, u mestima ili

na poslovima koje rade clanovi

te stranke, boriti protiv terorizma, za zaštitu Jugoslavije i Srbije i slobode naroda. Rukovodstvo JUL usvojilo je juče i plan akcije „JUL u julu 2000“. Kako je rečeno, cilj te akcije je afirmacija stranke i „širenje socijalnog i političkog prostora“ za delovanje JUL. Prioritetne vrednosti koje će biti afirmisane u toj akciji su „sloboda, mir, istina i jugoslovenstvo“.

Socijademokratska unija osudila je „teror vlasti nad političkim neistomišljenicima“ i „hapšenje više od 20 članova Narodnog pokreta Otpori lidera Koalicije Sumadija Branislava Kovačevića“ u Kragujevcu tokom akcije 'Lep dan za terorizam“, navodi se u saopštenju SDU.

Takođe, SDU je „ogorčena napadom saveznog ministra za informisanje Gorana Matića na nezavisne medije u Srbiji i prozivka njihovih novinara“, kaže se u saopštenju SDU.

- Demokratska stranka Srbije poručila je juče kosovskim Srbima da, posle po_slednjih napada „ekstremnih Albanaca“, ne treba da pregovaraju sa bivšim političkim liderom separatističke OVK

Hašimom Tačijem i „sličnim kosovskim Albancima“. U saopštenju se navodi da „ekstremni Albanci, predvođeni Hašimom Tačijem, ne odustaju od namera da stalnim nasiljem i uz upotrebu svekolikog oružja koje su posakrivali, proteraju sve preostale Srbe sa Kosova i Metohije“.

Predsednik DHSS Vladan Batić je izjavio da on i predsednik DS Zoran Đinđić nisu pozvani na suđenje državnim medijima protiv kojih su podneli tužbu. Batić je rekao da se kaznom, koja je po Zakonu o javnom informisanju određena direktoru Tanjuga na tom procesu, želi da se „stvori privid“ da su na udaru tog zakona i režimski mediji.

„U godini posle NATO agresije, obnova izgradnja ı razvoj su opredelili delovanje JUL, a interes naroda da se očuva Jugoslavija Je odredio da narodno Jedinstvo i suzbijanje terorizma budu praktični i svakodnevni zadaci“, rečeno je na sastanku JUL, na kojem su učestvovali predsednik te stranke Ljubiša Ristić i predsednik Direkcije JUL Mirjana Marković. (Beta)

Savezna vlada

Ulisvojen pnetion izmena Zakona 0 nlatnom prometil

Beograd - Savezna vlada je juče usvojila predlog izmena i dopuna Zakona o platnom prometu. Ovim izmenama se obezbeđuju “efikasnije pripreme za prelazak platnog prometa u poslovne banke, a rešenja su usaglašena sa NBJ, PKJ i udruženjem banaka, navodi se u saopštenju.

Savezna vlada je donela ı Odluku o korišćenju stalnih deviznih rezervi u visini 500.000 dolara. Ova sredstva će biti iskorišćena za plaćanje uvoza komponenti za proizvodnju dijalizatora i drugog potrošnog materijala potrebnog pacijentima na dijalizi, kaže se u saopštenju koje Savezno ministarstvo za informisanje juče uputilo medijima. (Beta)

HRONIKA |

Beograd - Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Đorđe Bugarin ocenio je da je otkupna cena pšenice od četiri dinara po kilogramu povoljna samo za proizvođače sa prinosima iznad proseka.

- Rano je komentarisati otkupnu cenu pšenice, pošto poljoprivrednicima još uvek nisu poznati rokovi otkupa, ko će imati pravo na kupovinu i slično - rekao je Bugarin agenciji Beta, napominjući da bi uskoro trebala da bude

Đorđe Bugarin, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine

(Hitjina cara ngvuljna 18 P0iV00ače Sa VRĆIm [Ininosima

objavljena i odluka vlade o ostalim uslovima otkupa i žeIVO: On je dodao da očekuje da jugoslovenska vlada odredi zaštitnu cenu pšenice, nižu od otkupne, prema koJoj bi zatim bile utvrđene i ostale cene agrarnih proizvoda. - Utvrđena cena je odraz kompromisa i potrebe da ne dođe do skoka cena brašna, hleba i ostalih agrarnih proizvoda - ocenio Je Bugarin.

Pšenica u Vojvodini poseJana je na oko 300.000 hektara. Prosečan prinos pšenice biće oko tri tone po hektaru, a ukupni prinos između 900.000 i milion tona. Prema oceni Privredne komore Srbije, blizu polovine ovogodišnjeg roda pšenice unapred je prodata kroz razmenu za repromaterijal i naftu, a cene pšenice nisu prelazile 2,5 dinara Za kilogram, odnosno od 10 do 12 pfeniga za kilogram. (Beta)

Privredni sud pokrenuo stečajni postupak nađ ABC produktom

„Dpžava uništava finmu"

Nastavak sa 1. strane

Prošlog petka istekla je dvomesečna finansijska blokada ABC Produkta, a u tom roku frima je prema Kačarevićevim rečima uplatila sve što je traženo od nje. „Uprava javnih prihoda, je međutim, već u subotu poslala prijavu Privrednom sudu da je 60 dana isteklo i sud je odmah doneo rešenje o pokretanju stečaja“, kaže Kačarević. Prema njegovim rečima, sud je po Taznim osnovima doneo Četiri privremene mere 1 naložio preduzeću da uplati oko 165 miliona dinara na svoj račun. „U poslednjih nekoliko dana sud je otvorio nekoliko sporova kako bi imao ovlašćenje da donosi mere koje nisu zasnovane na dugovanjima,“ kaže Kačarević dodajući da su svi ugovori koje je firma sklopila u poslednjih desetak godina poništeni.

Suma od 165 miliona dinara, prema Kačarevićevim rečima, treba da posluži kao garancija da

firma izgubi spor. „To nije nikakav dug, već novac koji pripada firmi,“ kaže Kačarević. On je rekao da ABC Produkt neće uplatiti taj novac „jer Je jedva platio 1 ono što je tražila finansijska policija“. „Ubeđen sam da bi sud ı u slučaju da platimo taj novac već sutradan donelo privremenu meru na još 200 miliona dinara. Privremene mere su nezakonite i neosnovane i donete su sa namerom da se stvori utisak kako je firma u blokadi“, kaže Kačarević. On Je zaključio da je namera „da se sinhronizovanim postupcima državnih službi firma uništi“. Prostorije u Ulici Đure Đakovića sud Je pre nekoliko dana dodelio firmi „Udarnik“ koja je vodila spor sa ABC Produktom oko tog prostora. Pre više od dva meseca proglašen je stečaj nad jednom od štamparija u okviru ABC Produkta. U utorak ističe 1

rok od osam dana u kome ABC” Produkt i Glas javnosti moraju ·

da se isele iz prostorija. 1 Kisić

Dogovor udružene opozicije Šapca

Tajednička lista hez SPII

Šabac - Predstavnici opštinskih odbora DS, DSS, GSS, NS, ND, SD,

NRS razmatrali su Sporazum o zajedničkom delovanju. Najvažniji cilj

je promena režima i zbog toga treba zanemariti sve programske razlike. Na lokalnim izborima treba izaći sa jednom listom, a kvalitet kandidata imaće preovlađujući uticaj bez obzira iz kojih stranaka dolaze. Ovaj dogovor otvoren je i za ostale stranke. Opštinski odbori stranaka razmatraće ovaj predlog, a potpisivanje je zakazano narednog utorka.

- Na ovaj sastanak nismo došli jer nam nije rečeno o čemu ćemo razgovarati. Mi se i dalje držimo platforme od desetog januara. O jedinstvenoj listi nema govora dok na nas pucaju, hapse nas, vrbuju istaknute članove, kaže Živko Topalović, predsednik Okružnog odbora SPO. Inače, na prošlim lokalnim izborima po Gonsalesovoj komisiji kao i po lex specialisu vlast je u Šapcu dobila Koalicija Zajedno. Međutim, i dalje sve funkcije drži SPS uz pomoć po jednog odbornika JULi Grupe građana. U takvom sastavu opštinskog parlamenta odbor-

nici SPO drže oko 40 odsto mesta.

DE

Narodna skupština Republike Srpske

Banjaluka - Na prijedlog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Petra Đokića, poslanici su sa 44 glasa - za, 22 - protiv pet uzdržanih prekJuče zaključili da Narodna skupština konstatuje kako Vlada RS, na osnovu člana 94 Ustava RS, vrši svoju dužnost na ustavan način 1 ostaje na dužnosti do izbora nove vlade.

Prije zaključka poslanici su vodili oštru polemiku oko legaliteta i legitimiteta Vlade RS. Nastavak Skupštine zakazan Je 29. juna u 10.30 časova, a pr-

va tačka biće Izvještaj o radu Vlade.

Ministar odbrane RS Manojlo Milovanović predlo-. žio Je zaključak u kojem se –

konstatuje da prinudno iZvršenje sudskih odluka po osnovu naknade ratne materijalne i nematerijalne štete u ozbiljnoj mjeri ugrožavaju obavljanje osnovnih zadataka u Ministarstvu odbrane ı MUP RS kao nosilaca izgradnje odbrambeno-bezbjednosnog sistema Srpske, a posebno zato što u Budžetu nisu planirana sredstva za ove namjene. Takođe, u zaključku koji je, na Milovanovićev prijedlog usvojen, navodi se da su sudovi i pravobranilaštva dužni da u postupku izvršenja ovih odluka ispoštuju odredbe Clana 196 Zakona o izvIšnom postupku. (Srna)

QUALIFICATIONS:

VACANCY NOTICE

IVN 06/00 - EVN 04/00

The Office of United Nations High Commissioner for Refugees in Belgrade is seeking applications for the following position:

Assistant Human Resources Officer

Post No. 665250, NOA

DUTIES AND RESPONSIBILITIES INCLUDE: Interpretation and application of UNHCR Staff Rules, regulations and procedures; providing advice to staff members on specific entitlements; briefing newly arrived staff on related administrative/personnel formalities; coordinating the work of the 'Human Resources Unit; controlling the maintenance of personnel records in the

office; providing support, guidance and training to personnel staff.

Univerity degree, minimum 5 years of related experience, excellent knowledge of English and Serbian languages.

Applications with CV in English should be sent by mail, latest by O5 July 2000, to the following address: UNHCR, Proleterskih brigada 58, 11000 Beograd.

See uouap e eRUiRe a iz pojac ilšuijA