Ekonomist

с» Ол

данашње пруге грађене, у своје време, као споредне. Пруга Београд— Загреб, као најглавнија, не може да савлада садашњи саобраћај и није у стању да издржи експресну брзину (50 Км. на сат). Зато мисли да треба најпре успособити садашње пруге, па онда прећи на нове инвестиције које су скупену прво време нерентабилне. Слаже се са мишљењем економиста да наша народна привреда не може, за сада, да издржи тај терет. Железница је, у неку руку, луксуз кад ми оскудевамо јако у најобичнијим путовима и друмовима.

Завршну реч по овим важним питањима имао је г. проф. Кирило Савић, који лепо и сам рече, да је донекле виновник за ову дискусију, која траје два месеца. Као што је познато, прво је било предавање г. Савића, којим се почело расправљати о саобраћајној железничкој политици. Он је истакао са задовољством, да ова тесна заједница између економиста и инжењера може много да користи и једнима и другима. Разилажења у мишљењу биће ређа. Остаје при томе, да је економски значај железница пресудан за грађење и експлоатацију. Инжињери су забринути, вели, што на главној прузи, у Морави, има жел. станица које дају 2-3 путника годишње и неколико тона робе. Ако не будемо имали жив и велики промет, железнице нам нису потребне.

С тога мисли, да од будућег саобраћаја и величине тога саобраћаја треба да зависи и будућа железничка мрежа. Ту се могу наћи заједно економисти и техничари, ако усвоје ту основу за правилно решење: које железнице, како и када треба подизатиг

А.

МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ШТЕДЊЕ У МИЛАНУ.

У 11. броју „Економиста“ (стр. 1004) ми смо укратко донели о овом конгресу. Г. д-р Фр. Павлић, директор Поштанске Штедионице у Београду, учествовао је на овом конгресу као делегат наше владе и као представник београдског Удружења Банака и био је љубазан да нам изложи своје утиске о овом конгресу.

Штедионица Ломбардских Провинција (Сазза di израттио ЧеЏе Рголтсје Готђагде) у Милану приредила је приликом прославе стогодишњице свог постојања међународни конгрес штедње од 26—431 октобра 1924. Сврха тог конгреса била је

EKCHOMHCT 5